Vergroenen en ontharden is een goed idee!

  1. Alle beetjes helpen!
    Vlaanderen telt ruim 2,5 miljoen tuinen, goed voor 12% van ons oppervlak. Dat is meer dan het oppervlak aan bos (9%)! In Bree proberen we het openbaar domein te vergroenen door geveltuintjes aan te leggen en te ontharden waar mogelijk! Samen met partners (zoals bijv. natuurverenigingen) en tuineigenaren zoals jou maken we van veel kleine lapjes één grote groene klimaatbuffer!

     
  2. Een niet-verharde ondergrond laat het water weer in de grond sijpelen en herstelt de natuurlijke sponsfunctie van de bodem. Jaarlijks tot wel 3 volle badkuipen per vierkante meter! Dat zorgt ervoor dat de grondwatervoorraad op peil blijft en met een groene tuin help je mee om wateroverlast te voorkomen.

     
  3. Op een warme zomerdag heeft één volwassen boom hetzelfde verkoelende effect als 10 airco’s (die duur in aankoop zijn en veel elektriciteit gebruiken). Grijs vervangen door groen kan op een warme dag zo een paar graden schelen!

     
  4. Een vergroende tuin met planten, bloemen en bomen biedt beschutting en voedsel aan heel wat vogels, vlinders en insecten. En die beplanting hoeft echt niet bijzonder te zijn. Zelfs een simpel madeliefje draagt bij tot meer biodiversiteit.

     
  5. Het is wetenschappelijk bewezen: groen is gezond. Voor lichaam én geest! Natuur rondom je huis verlaagt je stressniveau, verhoogt je concentratie, zet aan tot beweging en maakt je vrolijk.

     
  6. Bovendien is een leuke groene omgeving ook mooier om naar te kijken en leuker om in te vertoeven dan een betonnen vlakte. Als er nog een aantal buren meedoen, woon je straks in een supergezellige groenovergoten straat!

 

Help je mee Bree klimaatbestendig te maken?

Je kan je omgeving klimaatbestendiger maken door in te zetten op ‘groenblauwe’ maatregelen.

Onder blauwe maatregelen verstaan we verbeteringen op vlak van opvang, gebruik en infiltratie van regenwater (bijv. plaatsing van een regenton, een wadi, ontharding van de bodem,…)
Terwijl de ‘groene’ maatregelen zich richten op biodiversiteit, CO2-opslag, luchtkwaliteit en verkoeling (bijv. aanplanten van een boom, haag, bloemenweide,…)

Registreer je inspanningen op www.groenblauwpeil.be zodat deze zichtbaar worden voor het LEKP (Lokaal Energie- en KlimaatPact) en help mee Bree op weg te helpen naar de klimaatdoelstellingen!

Citizen science in jouw tuin?

Mijn Tuinlab is een initiatief van Natuurpunt, Kenniscentrum tuin+ (Erasmushogeschool) en KU Leuven. Samen willen ze de kennis vergroten over het tuinenlandschap in Vlaanderen en wetenschap brengen tot in de tuin van mensen.

Het project Mijn Tuinlab wil de natuurvoordelen van een groene tuin in kaart brengen én er meteen voor zorgen dat jij kan genieten van een gezonde tuin. Want een gezonde tuin is een tuin die ook voor jou zorgt.

Meedoen aan Mijn Tuinlab? Maak een profiel aan via www.mijntuinlab.be en geef enkele tuinkenmerken in. Nu ben je klaar om aan toekomstige burgerwetenschapsprojecten deel te nemen. Zonder enige verplichting. Jij kiest aan welke projecten je deelneemt.