Bouwen en verbouwen

De intergemeentelijke samenwerking (IGS) rond handhaving ruimtelijke ordening startte in januari 2017 in Midden-Limburg met Genk (coördinator), As, Houthalen-Helchteren en Zutendaal. In 2019 trad ook Oudsbergen toe. Eind 2021 volgden Bree en Kinrooi. Deze samenwerking zorgt er voor dat alle regels bij een omgevingsvergunning nageleefd worden.

Wie een omgevingsvergunning (ook wel bekend als ‘bouwvergunning’ of ‘stedenbouwkundige vergunning’) verkrijgt in Bree, mag bezoek van Dirk Bamps verwachten. Hij gaat als bouwtoezichter op pad en houdt in de gaten of de (ver)bouw(ing) van je huis, garage of carport correct verloopt. De focus ligt vooral op informeren en sensibiliseren. Als er iets niet goed is, is het belangrijk om dit vroeg te weten. Zo kan er nog iets aangepast worden, of kan er alsnog een (aangepaste) vergunning worden aangevraagd.

Informeer je vooraf!

De belangrijkste regel voor je met een bouwproject begint, is je vooraf informeren bij de dienst Ruimtelijke Ordening in het stadhuis. Hiervoor kan je een afspraak maken via omgevingsloket@bree.be of www.bree.be/afspraak-ruimtelijke-ordening. Slechts wanneer je goed geïnformeerd bent, kan je een bouwmisdrijf voorkomen.

Bovendien is er ook een consequente opvolging van je omgevingsvergunning. Je moet je bouwproject uitvoeren zoals het in de vergunning bepaald werd, met naleving van de bijhorende voorwaarden en lasten. Doe je dat niet? Dan kan de bouwtoezichter je hierop wijzen en je aanmanen om je in overeenstemming te brengen met je vergunning, of een aangepaste vergunning aan te vragen. Indien nodig kan hij de werf stilleggen of een proces-verbaal uitschrijven, maar zover zal het niet komen als je bouwt volgens de opgelegde regels.

Veranderingen aan of rond je huis? Check of je een vergunning nodig hebt!

Ben je eigenaar van een huis? Dan weet je vast en zeker dat je voor de bouw of verbouwing hiervan een omgevingsvergunning nodig hebt. Maar er is meer dan dat, want ook voor werken aan of rond je huis heb je vaak een vergunning nodig.

Inderdaad, zelfs als het gaat om kleine werken zoals het aanleggen van een oprit of parking, het aanleggen van een verharding (zoals klinkers, dolomiet, kiezel of kunstgras), het plaatsen van een omheining, het bouwen van een carport, het plaatsen van een airco, of het kappen van een boom.

Voordat je begint, check je dus best wat je moet doen om in orde te zijn. Ben je niet in orde? Schrik dan niet als je een boete ontvangt.

In 2 eenvoudige stappen ben je good to go!

Stap 1: checken

Check bij de dienst Ruimtelijke Ordening of je een vergunning nodig hebt, een melding moet doen, of helemaal vrijgesteld bent voor jouw geplande werken. Je kan hiervoor een afspraak maken of je vraag stellen via omgevingsloket@bree.be.

Stap 2: omgevingsaanvraag indienen

Heb je een omgevingsvergunning nodig? Er zijn 2 mogelijkheden om een aanvraag in te dienen:

Geen omgevingsvergunning nodig, maar wel meldingsplicht? Doe dit dan zeker!