afvalpreventie
Afval voorkomen
Hoe minder afval er is des te minder (afval)verwerking er nodig is. Afval voorkomen is dus goedkoop en milieuvriendelijk en is het enige middel dat de afvalberg werkelijk verkleint. Afval voorkomen doe je door bv. een onverpakt product te kopen, door een (herbruikbare) boodschappentas mee te nemen in plaats van een plastic zakje aan de kassa te vragen. Ook thuiscomposteren heeft een grote impact: door keuken- en tuinafval te composteren verminder je het restafval met vele kilo’s per jaar.
Hergebruik
De een zijn afval is de ander zijn goud... Vaak kunnen afgedankte materialen toch nog hergebruikt worden. Hergebruik verlengt de levenscyclus van een product (of van de verpakking), waardoor dit minder snel afval wordt. Enkele voorbeelden van hergebruik: gebruik glazen drankverpakkingen met statiegeld; tweedehandskleding; herbruikbare luiers gebruiken in plaats van wegwerpluiers.
Recyclage
Als direct hergebruik niet mogelijk is, moet worden nagegaan of afvalstoffen kunnen worden bewerkt en verwerkt tot nieuwe producten. Bij recyclage gaat men dus de grondstof hergebruiken.
Daarom moeten deze grondstoffen gescheiden worden ingezameld. Enkele voorbeelden: papierrecyclage, hol glas gerecycleerd tot glazen verpakkingen, PET-flessen worden fleecetruien, drankblikjes worden fietsen…
Voor de restfractie huishoudelijke afval die niet in aanmerking komt voor bovenstaande oplossingen, is verbranding met energierecuperatie de oplossing. Met de warmte die vrijkomt tijdens het verbrandingsproces wordt elektriciteit gemaakt. Zo heeft het restafval nog een nuttige toepassing.