Zo kan je schade door everzwijnen melden

De populatie everzwijnen groeit. Door het veranderende klimaat en milde winters sterven er minder biggen en vinden ze het hele jaar door voldoende voedsel. Everzwijnen kunnen zich goed aanpassen aan nieuwe situaties. Daarom komen ze ook steeds dichter bij woningen. In onze bossen dragen everzwijnen bij aan de biodiversiteit en zorgen ze voor bosverjonging. Toch zorgen ze ook voor problemen: ze woelen tuinen en akkers om, scheuren vuilzakken open, en zijn een gevaar in het verkeer.  

Schade vermijden

Je kan zelf een aantal acties nemen om de kans op schade door everzwijnen te verminderen, alhoewel dit nooit helemaal uit te sluiten is. Zo zitten composthopen en groenafval vol regenwormen en andere insecten. Scherm je composthoop goed af, en laat geen groenafval in het bos achter. Wil je je terrein volledig ontoegankelijk maken, dan kan je een elektrisch of vast everzwijnproof raster aanleggen. Meer info over dergelijke maatregelen vind je via www.natuuralsgoedebuur.be.

Schade melden

Heb je everzwijnen gezien, of heb je schade  door everzwijnen? Meld dit dan zeker in het meldpunt schade van Natuur en Bos (www.natuurenbos.be/meldpuntschade), en bij de milieudienst (milieu@bree.be). Schademeldingen bevatten belangrijke informatie om problemen aan te kunnen pakken.