wonen en winkelen in Bree: centrum en periferie

Uitkijken naar nieuwe woon- en winkelsite ‘Gerkenspark’

De werkzaamheden op de site aan de Sportlaan en Genatteweg in Gerdingen zijn volop aan de gang. Hier wordt namelijk het nieuwe woon- en winkelgebied ‘Gerkenspark’ ontwikkeld door Steps Real Estate, Erik Jehoul en Group GL. Het gaat over 11.007 m² netto handelsoppervlakte voor 10 winkels en 24 bovenliggende appartementen. Naast een nieuwe toegangsweg en ruime parking, wordt er ook aandacht besteed aan integratie met het omliggend natuurgebied. Tijd voor een vooruitblik!

Klets!: Dag Christopher. De vraag die we het vaakst kregen is of er een filiaal van McDonalds op deze site komt. Kan jij ons vertellen welke ketens we binnenkort mogen verwelkomen?

Christopher Kumpen (Steps Real Estate): McDonalds heeft inderdaad toegezegd voor één van de 10 nieuwe handelspanden. Daarnaast hebben ook enkele andere ketens beslist om naar Bree te komen of om van locatie te verhuizen: Jumbo (supermarkt), Torfs (schoenen), ZEB (kleding), Jysk (meubels en wooninrichting), X2O (badkamers), Vanharen (schoenen) en Yess (huis-, tuin- en kantoorspullen). Er staat nog een kantoorruimte of polyvalente ruimte van 1500m² te huur op de eerste verdieping en op het gelijkvloers nog één winkel van zo’n 2000 m². We maken ons sterk dat de site tegen de oplevering volzet zal zijn.

Klets!: Welke timing is er voorzien voor de bouw en oplevering?

Christopher: De constructiewerken zijn momenteel volop aan de gang. De opening van de winkels is voorzien tegen eind 2021. De appartementen worden ongeveer 6 maanden later opgeleverd, midden 2022. Binnenkort starten de makelaars wel alvast met de verkoop.

Klets!: Deze nieuwe ontwikkeling zorgt voor een stedelijke invulling en integratie met het omliggend natuurgebied. Wordt hiermee voldoende rekening gehouden?

Christopher: Wij zorgen binnen deze ontwikkeling ook voor de aanleg van de achterliggende beekvallei van de Soerbeek. I.s.m. de provincie en stad Bree wordt er binnen dit natuurinrichtingsproject een “natte natuurverbinding” voorzien. Op die manier creëren we een goed evenwicht tussen enerzijds het winkelgebeuren en anderzijds het wonen in een groene omgeving. Er werd bovendien gekozen voor hedendaagse architectuur die voor een smaakvolle invulling van deze nieuwe winkel- en woonplek zal zorgen. Het zal er aangenaam wonen worden!

Winkelen in Bree: centrum en periferie

Het project Gerkenspark zorgt er voor dat we vanaf volgend jaar hier uitgebreid kunnen winkelen bij 10 nieuwe (of verhuisde) grote winkelketens. Dat trekt mogelijk heel wat shoppers uit de buurt aan. We vroegen ons af welke impact dit heeft op de middenstanders met speciaalzaken in het centrum.

Klets!: Dag Peter, hoe kijkt de middenstandsvereniging naar de komst van deze nieuwe site?

Peter Housen (voorzitter Bree Beleven vzw): Dit dossier kent een lange voorgeschiedenis. Als middenstandsvereniging volgen wij de verschillende tussenstappen op de voet op. Ik mag zeggen dat er sowieso een goede samenwerking is met de centrummanager en het stadsbestuur op vlak van Bree als winkelstad. Wat uiteindelijk prioriteit is voor elke partij: de klanten na de lockdowns terug in Bree krijgen en houden. Dat kan je doen door ervoor te zorgen dat het aanbod hier aantrekkelijk en uitgebreid is.

Klets!: Je bedoelt dat we terug meer echt gaan winkelen in plaats van online?

Peter: Inderdaad! Als je lokaal een groot aanbod hebt, is het niet altijd nodig om pakketjes thuis te laten leveren. Of, niet onbelangrijk, om naar centrumsteden in de buurt of over de grens te trekken. In dat opzicht zijn de nieuwe ketens in deze extra winkelzone een versterking voor de uitstraling van Bree. Omdat de middenstandsvereniging oorspronkelijk geen voorstanders van deze site was, zijn we tevreden dat het stadsbestuur er op toeziet dat er op het nieuwe Gerkenspark winkels met een grote handelsoppervlakte moeten vestigen. Zo vermijden we dat er detailhandel vanuit het centrum naar de handelszone zou verhuizen. Een gelijkaardige situatie is er eigenlijk vandaag al op de Toleiksite.

Klets!: Hoe zit die verhouding dan juist in mekaar?

Peter: We zien de nieuwe winkelzone als een extra troef voor Bree, als handelsstad in het Noord-Oosten van Limburg. De ketens hebben een duidelijk en breed aanbod. In het stadscentrum kan je dan weer terecht voor een uniek aanbod op maat met meer persoonlijke service, met heel wat boetieks, speciaalzaken en Breese traditie die soms al generaties meegaat. Je parkeert gratis op de kleine ring of voordelig (1e uur gratis) ondergronds en je maakt er een gezellig uitstapje van.

Klets!: Het is inderdaad tof om uitgebreid in onze eigen stad te kunnen shoppen, in plaats van af te zakken naar Hasselt of Genk.

Peter: Zeker! Na de heraanleg van het centrum zal hier nog meer wandel- en belevingsruimte komen met terrasjes, groenelementen, zitplekjes, kunstwerken en kindvriendelijke accenten. Mede dankzij een 20-tal sterke horecazaken ligt de nadruk hier vooral dus op gezelligheid en totaalbeleving. Het zijn deze troeven die we in het stadscentrum ten volle moeten benutten. Want een keten zoals ZEB, vormt immers wel degelijk concurrentie voor sommige modewinkels in het centrum. Consumenten gaan nu eenmaal graag iets nieuw ontdekken.

Klets!: Wat zijn de meningen over de komst van een McDonalds?

Peter: Wij vermoeden op termijn slechts beperkte concurrentie voor onze Horeca of frituren. Een hamburger met French Fries is niet te vergelijken met echte Belgische frieten met stoofvlees of huisgemaakte bereidingen. De McDrive is bovendien iets dat we nog niet konden aanbieden, maar binnenkort wel. Net zoals de Jumbo volgens ons ervoor kan zorgen dat de klanten die hiervoor nu naar Weert of Stramproy reden, in Bree blijven of naar Bree komen. Een minpunt is dat de komst van Jumbo sowieso voor extra financiële druk zal zorgen bij de andere in Bree al talrijk aanwezige supermarkten.

Klets!: Dat zijn inderdaad enkele stevige veranderingen.

Peter: Dat is waar, maar we zien het wel positief in! Deze nieuwe winkelzone kan een interessante nieuwe toegangspoort naar het stadscentrum worden, die ervoor zal zorgen dat er vaker aan Bree gedacht zal worden als winkelstad.