Welkom zwaluwen!

Zwaluwen zijn trekvogels die in Afrika overwinteren en naar onze regio’s komen om te broeden. In Bree zijn de zwaluwen ook in ruime getallen aanwezig. Zwaluwen nestelen graag in inhammen en onder overhangende dakranden van gebouwen, maar jammer genoeg is de huidige bouw en renovatie hier niet meer op gericht.

Een nestje bouwen

Omdat de zwaluwen minder en minder nestgelegenheden vinden, willen wij hen een handje helpen. Enerzijds bekijken wij als lokaal bestuur de mogelijkheid om kunstmatige nestgelegenheden toe te voegen in grote projecten. Anderzijds voorzien we voor onze inwoners een financiële vergoeding wanneer zij zwaluwnestjes beschermen op hun terrein. Op deze manier werken we samen om ons grondgebied zwaluwvriendelijk maken, en zo de populatie in Bree terug aan te sterken. Merk je zelf de aanwezigheid van zwaluwen op in jouw gebouw, dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een subsidie.

Vraag je subsidie aan!

Als je de gebruiker bent van een vergund gebouw (woning, stal) op het grondgebied van Bree waar zwaluwnestjes in te vinden zijn, kan je aanspraak maken op een subsidie.  Natuurlijk zijn er aan deze subsidie enkele voorwaarden verbonden, zoals vermijden van het gebruik van chemische insectenbestrijders. Zwaluwen zijn namelijk natuurlijke insectenbestrijders die tot wel 9.000 insecten per dag kunnen vangen. De nesten moeten ook na de broedperiode behouden blijven, zwaluwen komen graag terug broeden in dezelfde regio als de voorgaande jaren. Op bree.be/aanvraag-subsidie-zwaluwen kan je het volledige subsidiereglement nalezen en het aanvraagformulier invullen.