Wees niet gek. Doe de tekencheck!

Bij mooi weer kriebelt het om meer tijd buiten door te brengen. Een gezonde wandeling, een fietstochtje, buiten spelen met de kinderen, … Laat teken je buitenpret niet bederven en doe daarom steeds de tekencheck!

Teken zijn het hele jaar door aanwezig in parken, tuinen en bosrijke gebieden, maar worden pas actief bij temperaturen boven 10°C. Ze verschuilen zich vaak in hoog gras en struiken wachtend op de passage van mens of dier. Eenmaal ze op je lichaam gekropen zijn, zoeken ze warme plekjes en bijten ze zich vast.

Controleer dezelfde dag nog op teken

Een tekenbeet voel je niet, maar kan je wel ziek maken. Ongeveer 1 op 5 teken dragen de bacterie verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme, die ze kunnen overdragen bij een beet. Maar goed nieuws, dit gebeurt niet altijd even snel! Voor de ziekte van Lyme geldt dan ook: hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting.

Voer daarom steeds de tekencheck uit nadat je in het groen bent geweest. Controleer jezelf overal. Laat anderen je helpen of gebruik een spiegel. Kijk bij de tekencheck je volledige lichaam na en let zeker op de lievelingsplekjes van teken zoals de knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels.

Verwijder een teek rustig en in één beweging

Heb je een teek gevonden? Verwijder de teek dan rustig en in één beweging, de dag zelf nog. Gebruik hiervoor liefst een tekenverwijderaar of een pincet met een fijne punt. Let erop dat je de teek niet op de buik duwt of plat duwt. Gebruik geen ontsmettingsalcohol, azijn, zeep, jodium of een ander product voordat je de teek verwijdert. Verbrand hem ook niet. Dit alles kan de teek laten braken en zo verhoog je net de kans dat ze ziektekiemen overbrengen.

Let de komende maand op symptomen

Noteer de datum en de plaats van de tekenbeet. Hou de plek rond de plaats van de beet een maand lang in het oog. Komt er een rode vlek rond de beet die almaar groter wordt? Of krijg je gedurende die maand andere symptomen die lijken op griep (koorts met spier- en/of gewrichtspijn)? Ga dan naar je huisarts en meld de tekenbeet.

Preventiemaatregelen

Een uitstap in de natuur gepland? Je kan met een paar preventieve maatregelen je kans op tekenbeten verkleinen:

• Blijf zoveel mogelijk op de paden.

• Draag kledij die je armen en benen bedekt en draag gesloten schoenen. Stop je broekspijpen in je kousen.

• Gebruik een insectenwerend middel met bijvoorbeeld DEET op de onbedekte huid.

Let op: Deze tips kunnen het krijgen van een tekenbeet niet volledig voorkomen. Controleren is altijd noodzakelijk.

Registreer je tekenbeet via tekennet.be of via de app van TekenNet (android/Iphone). Zo help je het onderzoek naar teken en tekenziekten vooruit.

Op www.tekenbeten.be lees je tips over hoe je kan controleren op tekenbeten en hoe een teek te verwijderen. Heb je veel last van teken in je eigen tuin? De website geeft ook tips voor tuinonderhoud en het voorkomen van teken bij huisdieren.

Beeld