Week van de Duurzame Gemeente

Op 25 september 2022 viert de hele wereld de zesde verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties. Dat is een langetermijnagenda met zeventien doelstellingen die van de aarde tegen 2030 een duurzamere plaats moet maken. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd. 

sdg

Samen met 110 andere Vlaamse steden en gemeenten vieren we die verjaardag een hele week lang. Van 18 tot 25 september hangen we de SDG-vlag uit als dankbaarheid aan onze eigen lokale ‘Duurzame Helden’. VN secretaris-generaal Ban-Ki-Moon heeft wereldwijd een aantal ambassadeurs voor Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling aangeduid, waaronder Lionel Messi en Shakira, maar ook onze Koningin Mathilde. Daarnaast zijn er ook lokale Duurzame Helden die dagelijks -al dan niet bewust- aan deze 17 mondiale doelstelling bijdragen. Denk maar aan al die Breese burgers, scholen, organisaties, verenigingen bedrijven of andere groepen die op hun manier bezig zijn met duurzame ontwikkeling.

In 2022 focust de campagne op duurzame helden die bijdragen aan één van de basisprincipes van de Agenda 2030: “LEAVE NO ONE BEHIND” (Laat Niemand Achter). Dit principe staat voor het engagement van alle VN-lidstaten om armoede uit te roeien, om een einde te maken aan discriminatie en uitsluiting, en om te verzekeren dat de meest kwetsbare groepen in onze samenleving alle kansen krijgen om mee te kunnen genieten van sociale, economische en ecologische duurzame vooruitgang.

Wil je deze en de andere 17 doelstelling beter leren kennen? Surf naar https://www.sdgs.be/nl of bekijk dit kort voorstellingsfilmpje.