Week van de Bij

Van 26 mei tot 2 juni 2024 organiseert de Vlaamse overheid de week van de bij. We worden massaal aangemoedigd om extra in te zetten op nestgelegenheid, voldoende voedselaanbod en pesticidenreductie voor bijen en alle andere bestuivers. Naast bijen en hommels ligt de focus dit jaar ook op dag- en nachtvlinders, zweefvliegen, kevertjes en alle andere insecten die zorgen voor de bestuiving van planten.

In het kader van project “Bree Blije Bijenstad” kwam er een heuse beweging op gang om de bijen in Bree maximaal te soigneren. Denk maar aan verschillende bijenhotels en bloemenweides, de jaarlijkse verdeling van bloemenzaad aan alle inwoners en het inzaaien van bermen met bloemenmengsels in plaats van gewoon gras. Op de Buitenspeeldag in april vulden kinderen een superleuk bijenhotel dat nu staat te pronken in Sport- en Speelpark de boneput.

Tijd voor een wedstrijdje!

Dit voorjaar gaan we nog een stapje verder en willen we alle inwoners, verenigingen, scholen en bedrijven aanzetten tot het inrichten van hun privéterreinen voor onze bestuivers. De bedoeling is dat je zelf actie onderneemt op je terrein: insectenhotels, heuse bijenburchten of geveltuintjes. Iedereen mag zich hier volledig in laten gaan! Voor tips kan je surfen naar www.vlaanderen.be/week-van-de-bij.

Hoe doe je mee aan deze actie? Vul tot en met 30 juni het wedstrijdformulier in op onze website en vertel ons over jouw realisatie. De winnaars krijgen een bijzondere en bij-vriendelijke prijs.

beeld