Volgende fase wegenwerken: Witte Torenwal

Na de vernieuwing van Grauwe Torenwal en de Stationswal, doken we eerst de centrumstraten van de binnenstad in. Binnenkort gaan we verder aan de kleine ring: vanaf het kruispunt aan Hoogstraat en Malta schuiven we met de rijrichting mee op over de Witte Torenwal. Ook komt er een nieuwe in- en uitrit voor de ondergrondse parkeergarage. 

De start van de werkzaamheden staat op de planning van voorjaar 2024 (onder voorbehoud). We investeren hier opnieuw € 3.550.000 om onze kleine ring en circulatie naar en rond het centrum veilig en aantrekkelijk te maken voor de komende generaties. Daarna en in functie van de voortgang van de Witte Torenwal volgt in een volgende fase de vernieuwing van de Kruittorenwal, Ter Rivierenwal en Stadsplein.

Meer info en openbaar onderzoek

Op dit moment loopt het openbaar onderzoek van de Witte Torenwal en Kruittorenwal t.e.m. 9 september. Inzage van de gedetailleerde plannen is mogelijk online via deze link of op afspraak op de dienst omgeving via omgevingsloket@bree.be. Daarnaast voorziet het projectteam de technische tekening en al een kleine vooruitblik voor de nieuwsgierigen in de wachtruimte van het stadhuis. Je vindt deze inplantingsplannen ook in het online portaal onder "tekeningsoort: inplantingsplan" en 'toestand: nieuw".

De vaste infopagina bree.be/centrumwerken gaat terug aangevuld worden met updates zodra deze fase van start gaat.

Wie graag wat meer uitleg wil over de situatie op maat van hun adres, kan na de periode van het openbaar onderzoek steeds een afspraak maken met de betrokken projectmedewerkers via centrumwerken@bree.be.

Wat gaan we juist doen?

Jullie kennen de aanpak in grote lijnen ondertussen wel: eerst wordt het volledige rioleringsstelsel vervangen. Daar krijgen we dan ook een aanzienlijke subsidie voor. Dit is de fase met ondergronds puzzelwerk en dus ook de meeste verkeershinder. 

Tijdens stap 2 wordt het nieuwe wegdek van gevel tot gevel of voortuin heraangelegd volgens de moderne principes die je op de vernieuwde delen van de kleine ring al zag. Parkeerplaatsen, fietsenstallingen, voldoende wandel- en belevingsruimte met terrassen, groenelementen, zitplekjes, kunstwerken en kindvriendelijke accenten worden aangelegd, met als doel een aantrekkelijk handelscentrum te creëren, waarbij toegankelijkheid en gezelligheid hand in hand gaan. 

Samen door de hinder!

Doorgaand verkeer wordt zo goed mogelijk gegarandeerd door ofwel aan de binnenzijde ofwel aan de buitenzijde een route voor de verschillende weggebruikers te voorzien. Bewoners en handelaars op adressen in de werfzone worden persoonlijk op de hoogte gehouden via updates op het buurtplatform Hoplr. (gratis inschrijven via hoplr.com). Wie toch nood heeft aan een geschreven bewonersbrief kan alvast contactgegevens doorgeven via centrumwerken@bree.be. Wanneer de werkzaamheden van start gaan, kan je ook de contactgegevens van de minderhindercoördinator terugvinden in onze communicatie over dit project.