Vogelgriep: informatie voor hobbyhouders van pluimvee en vogels

De afgelopen week werden in ons land meerdere besmettingen van hoogpathogene vogelgriep aangetroffen bij wilde vogels. Deze vogelziekte is zeer besmettelijk, pijnlijk en dodelijk voor deze dieren. Het vogelgriepvirus wordt gemakkelijk door contact met wilde vogels of hun uitwerpselen overgedragen.

Daarom wordt aan hobbyhouders van pluimvee in gans België opgelegd volgende maatregelen te nemen:

  • Ophokplicht voor en afschermen van alle pluimvee:
    • Door je dieren op te sluiten in een hok of gebouw OF als je de dieren toch buiten houdt dat het terrein zowel langs de zijkanten als langs boven met gaas of netten  (met mazen van max. 10 cm groot) wordt afgesloten zodat wilde vogels er niet doorheen kunnen.
  • Voeder de vogels liefst binnen of zorg ervoor dat wilde vogels geen contact kunnen hebben met jouw dieren. Gebruik dus ook geen water dat toegankelijk is voor wilde vogels.

Loopvogels, siervogels en sportduiven moeten voorlopig niet worden afgeschermd.

Het FAVV benadrukt dat er geen risico is wat betreft de consumptie van pluimveevlees en eieren. Je kan dus zonder problemen de eieren van de dieren verder blijven gebruiken!

Meer info:

Je kan voor verdere informatie steeds de website van het FAVV raadplegen op www.favv-afsca.fgov.be/dierengezondheid/vogelgriep/.

Je vindt op deze pagina’s ook een korte video, die het belang van de maatregelen onderstreept om je dieren te beschermen.

Deze video is ook rechtstreeks bereikbaar via de link.