Vertrek veilig op reis

Ga je binnenkort op vakantie? Nuttige reisadviezen per land vind je steeds op de website van FOD Buitenlandse Zaken via diplomatie.belgium.be. Via onze dienst bugerzaken kan je de nodige reisdocumenten aanvragen of vernieuwen. Check de geldigheid ruim voordat je op reis vertrekt: nieuwe documenten aanvragen is snel gebeurd, maar het duurt altijd even voordat ze afgeleverd worden! Dit heb je (mogelijk) nodig: 

Elektronische identiteitskaart

Hou er rekening mee dat je tweemaal persoonlijk moet langskomen omdat er vingerafdrukken genomen worden bij de aanvraag én bij het afhalen van je identiteitskaart. Dit doen we om identiteitsfraude tegen te gaan. Bij aanvraag breng je een recente pasfoto mee. Na 2 of 3 weken krijg je pin- en pukcodes thuis gestuurd die je moet meebrengen bij afhaling. Je kan telkens terecht zonder afspraak aan onze snelbalie, zowel voor het aanvragen als afhalen.

Je bent -ook op reis- vanaf 15 jaar verplicht steeds je identiteitskaart bij je te hebben. Als je deze niet kan voorleggen bij een eventuele politiecontrole, kan een strafrechtelijke geldboete oplopen tot € 500.
 

Kids-ID

Om te kunnen reizen met je kind jonger dan 12 jaar binnen de Europese Unie en andere landen, heb je een geldige kids-ID nodig. Als ouder of wettelijke voogd, kan je deze aanvragen aan onze snelbalie met een recente pasfoto van je kind. De pin- en pukcode ontvang je binnen een termijn van 2 à 3 weken per post en dan kan de kids-ID opgehaald worden aan onze snelbalie. Een kids-ID is steeds 3 jaar geldig.


Europees rijbewijs

Heb je nog een papieren rijbewijs? Dan is het best dit nog om te ruilen naar de vernieuwde versie in bankaartformaat voordat je naar het buitenland reist. Wij gebruiken hiervoor de foto van je (geldige) identiteitskaart. De levertermijn is 3 à 4 werkdagen. Je Europees rijbewijs is 10 jaar geldig.

 

Internationaal paspoort en rijbewijs

Iedere Belg die naar een land reist waar de Belgische identiteitskaart niet erkend wordt, dient een internationaal paspoort aan te vragen. Hiervoor dien je een afspraak te maken bij de dienst burgerzaken.

Dit paspoort is 7 jaar geldig voor volwassenen. Voor minderjarigen is dit paspoort 5 jaar geldig. De vereisten rond de pasfoto kan je nalezen op diplomatie.belgium.be. Voor sommige landen heb je bijkomend een visum nodig.

In landen waar een Europees rijbewijs niet aanvaard wordt, dien je een internationaal rijbewijs aan te vragen. Je kan dit gelijktijdig aanvragen wanneer je langskomt voor een paspoort.

 

één (of meerdere) van bovenstaande documenten nog vernieuwen, maak dan nog snel een afspraak via de knop hierlangs 'afspraak boeken'.