Vernieuwingen kerkhoven

Troosttuin voor sterrenkindjes

Vandaag is er al een apart plekje voorzien op begraafplaats De Kluis voor sterrenkindjes. Sterrenkindjes zijn levenloos geboren kindjes na een zwangerschap van 12 weken. Er is een hoekje ingericht met rijen waar ouders een aandenken kunnen plaatsen. 

Om ervoor te zorgen dat families nog beter terecht kunnen om te rouwen en troost te vinden, wordt deze zone heringericht. In eerste instantie wordt de beplanting aangepakt zodat er meer en diverse grote planten en bloemen het hele jaar door kleur geven.

In de toekomst stappen we af van het begraven in rij, en zorgen we voor kleine groepjes. De kindjes die hier nu al begraven zijn, blijven natuurlijk hun plek behouden. Er wordt ook een pad aangelegd met stapstenen tussen de beplanting die de bezoekers de weg wijst naar deze troostweide. Daarnaast plaatsen we voor elk 'sterrenkindje' een bijtje in de bloementuin. De nieuwe plekken worden aangeduid met een plintje, zo kunnen de ouders van elk sterrenkindje duidelijk zien waar ze hun gedenkplekje met persoonlijke spulletjes kunnen inrichten.

 

Herdenkingszuil asverstrooiingsweide

De huidige herdenkingszuilen in silex op de weides voor asverstrooiing van de begraafplaatsen van Bree zijn aan vervanging toe. De technische dienst plaatst daarom nieuwe zuilen vervaardigd uit cortenstaal, met daarin afbeeldingen van bijtjes en van de plant fluitenkruid.

Waarom dit ontwerp? Als ‘blije bijenstad’ willen we op zoveel mogelijk plaatsen bijen en andere insecten overlevingskansen bieden door de aanleg van wilde bloemenweides. Deze omvorming is al een tijdje aan de gang, ook op onze kerkhoven. Fluitenkruid is een plant uit de schermbloemenfamilie en bloeit in de herfst weeldering met frisse, witte bloemen. Fluitenkruid is niet alleen in trek bij insecten, het is ook erg gewild in bloemenkransen en boeketten. Van fluitenkruid wordt ook wel eens gezegd dat zijn witte parapluutje kleine ‘koepeltjes van de hemel’ vormen die de aarde die eronder ligt beschermen.

beeld

Bezoekers van de kerkhoven kunnen binnenkort de nieuwe zuilen en bijhorende fauna en flora bewonderen op de begraafplaatsen. Er wordt ook in het nieuwe ontwerp plaats voorzien voor plaatsjes met vermelding van geboortedatum en sterftedatum van alle overledenen.