verder onderzoek PFOS-verontreiniging in Bree

De onderzoeken naar PFOS en PFAS in heel Vlaanderen kwam de laatste tijd meermaals ter sprake in de media. Ook in Bree in er een kleine kans op aanwezigheid van deze stoffen. Onze brandweer heeft jaren geleden bij oefeningen blusschuim met PFOS-bestanddelen gebruikt, weliswaar in minimale hoeveelheden.

De locaties waar dit gebeurde, werden doorgegeven aan de Vlaamse Overheid. Als stad hebben wij aangedrongen op een snelle testing van het terrein.

Uitgaande van de prioritering en capaciteit van erkende bodemdeskundigen werden recent bodemstalen genomen op het grasveldje tussen het zwembad en de sporthal in de Sportlaan. Deze week worden hier peilbuizen voor onderzoek van het grondwater daar geplaatst.

Er werd ook geoefend op het terrein van de brandweer en het voormalig slachthuis aan de Bocholterstraat. Hier zullen op woensdag 9 maart 2022 de veldwerkers in opdracht van de firma Tractebel een aantal boringen uitvoeren. Deze zal gebeuren op het terrein van de brandweer zelf, maar ook in 3 tuinen van wijk het Lindehof

Nadat het onderzoek is afgerond en we de resultaten binnen hebben, wordt pas duidelijk of en welke acties nodig zijn. Meer info en updates kan je lezen op www.bree.be/pfas.

Wij zullen al het nodige doen opdat hier zo snel mogelijk duidelijkheid rond komt en houden jullie op de hoogte van zodra er nieuws is.

Bij verdere vragen kan je contact opnemen met onze dienst Noodplanning via noodplanning@bree.be.