update coronamaatregelen: extra verstrengingen

Op woensdag 22 december zat het Overlegcomité van de verschillende regeringen opnieuw samen om de huidige coronasituatie te bespreken. Daar werden nieuwe maatregelen beslist om de opmars van de omikronvariant van het coronavirus af te remmen.

De nieuwe coronamaatregelen gaan in vanaf zondagmorgen 26 december, en gelden tot en met vrijdag 28 januari. Hieronder een volledig overzicht van de nieuwe maatregelen, per sector.

binnenactiviteiten

Alle grotere evenementen en activiteiten in binnenruimtes worden verboden. Zo worden alle binnenruimtes in de culturele, feestelijke en recreatieve sector gesloten. Bioscopen, theaters en concertzalen worden dus gesloten. Ook congressen, kerstmarkten en winterdorpen in binnenruimtes mogen niet meer doorgaan. Hetzelfde geldt voor lasergames, bowlingzalen, escaperooms, paintball-, snooker-, darts- en biljartzaken.

In de culturele sector mogen musea en bibliotheken wel open blijven. Ook professioneel georganiseerde activiteiten voor kwetsbare groepen en de jeugd mogen blijven doorgaan. Ook wellnesscentra (sauna’s, zonnebanken, jacuzzi’s, stoommachines en hammams) mogen open blijven.

buitenevenementen

Ook voor de buitenevenementen komen er verstrengingen: er mogen geen evenementen meer plaatsvinden in tenten of andere overdekte ruimtes. 

Er moet ook voldoende ruimte zijn bij buitenevenementen: maximaal één bezoeker per 4 vierkante meter. En vanaf 100 bezoekers moet er eenrichtingsverkeer zijn, met gescheiden in- en uitgangen.

sport

Bij sportwedstrijden en zelfs trainingen wordt vanaf zondag de aanwezigheid van publiek verboden. Dit geldt zowel voor professionele sporten als amateursporten, zowel binnen als buiten. 

Fitnesszalen en de zwembaden blijven open, maar de recreatieve onderdelen van de zwembaden worden wel gesloten. 

Sportkampen kunnen ook blijven plaatsvinden, maar zonder overnachtingen.

winkelen

Winkelen mag je vanaf zondag maar met maximaal twee personen, met uitzondering van kinderen van het eigen huishouden. In winkels zal per 10 vierkante meter winkelruimte maar één bezoeker worden toegestaan, de afstand van anderhalve meter zal gewaarborgd moeten zijn en als de winkel groter is dan 400 vierkante meter, moet er gepaste toegangscontrole zijn.

thuis

Er komt geen beperking op het aantal mensen dat bij je thuis op bezoek mag komen. Maar met het oog op de eindejaarsfeesten wordt wel aangeraden om het aantal contacten te blijven beperken. 

Ook wordt gevraagd om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen: zelftesten gebruiken, voldoende ventileren en mondmaskers dragen. En als je ziek bent, blijf je beter thuis.

geen verstrengingen voor horeca en werk

Een sector die voorlopig gespaard wordt van verdere verstrengingen, is de horeca. Voor de restaurants en cafés blijven dus dezelfde maatregelen gelden: alleen toegang met coronapas, sluitingsuur om 23 uur, maximum met 6 personen aan een tafel en een mondmasker dragen als je niet neerzit.

Ook de maatregelen voor het werk blijven dezelfde: telewerk blijft verplicht (waar mogelijk), met maximaal één terugkeermoment per week.