update brand Maaseikerbaan - saneringsplan omgeving
Na overleg met brandweer, politie, onze Crisiscel en de expert inzake asbestreiniging die vanmiddag een buurtonderzoek deed naar met asbest bevuilde percelen hebben we de besmette omgeving, woningen en tuinen grotendeels in kaart kunnen brengen. Verder onderzoek is momenteel nog gaande.
Welke woningen of tuinen zijn besmet?
Vanmorgen ontvingen de omwonenden een eerste brief met algemene richtlijnen. Vanavond bezorgen onze medewerkers en brandweer een brief aan de woningen in de perimeter Teelestraat-Bergstraat-Maaseikerbaan en Sint Antoniusstraat waaruit zal blijken welke woningen in de besmette zone vallen en welke niet.
Saneringsplan
Er werd een saneringsplan opgesteld om de ganse buurt zo snel mogelijk te reinigen. De asbesthoudende deeltjes worden namelijk professioneel verwijderd in de loop van de komende dagen. Er werd hiervoor een firma aangesteld die vanaf vandaag de werkzaamheden hebben aangevangen. Deze reinigingsfirma komt hiervoor deze week ter plaatse bij de woningen die gesaneerd moeten worden en de hiervoor een melding per brief kregen. Hou er rekening mee dat er minstens één week zal nodig zijn alleen al voor de sanering van de wijde omgeving van de brand.
Het is niet mogelijk om een concreet tijdstip mee te delen wanneer welke woning aan de beurt is. De saneringswerken worden uitgevoerd totdat het blootstellingsrisico tot een aanvaardbaar niveau is teruggebracht. De saneringsploeg komt -indien nodig- meerdere malen opnieuw langs. Ook de gecontamineerde auto’s van de bewoners worden vanaf dinsdag 1/12 op de eigen oprit gereinigd door deze firma.
Meer info en vragen
Het antwoord op de veelvoorkomende vragen over asbest en deze situatie vind je weldra via bree.be/asbestbrandmaaseikerbaan
Indien je twijfels hebt met betrekking tot aanwezigheid van asbest in de omgeving van je woning, dan kan je dit steeds melden via onderstaande contactgegevens. Ook met specifieke vragen kan je terecht op noodplanning@bree.be of via 089 84 85 00, tijdens de openingsuren van de centrale balie van het stadhuis. (openingsuren via bree.be/centrale-balie)
Hoe gevaarlijk is de situatie?
Asbest is niet gevaarlijk voor de gezondheid zolang de stukjes cement niet verpulverd worden en in de lucht terecht komen of in huis terechtkomen. Om het risico zo klein mogelijk te houden, is het van groot belang dat de stukjes asbest niet kapot getrapt of gereden worden. Betreed daarom de plaatsen waar de stukjes asbest liggen zo weinig mogelijk. Voorkom dat kinderen spelen met stukjes asbest! Zorg dat je kinderen niet in het gebied komen waar asbest kan liggen.
Wie moet mijn verzekeraar contacteren?
Dit zijn de contactgegevens van de verzekeraar van de firma Haels:
Dossiernummer brand Maaseikerbaan: S00333351701
- Johan Van Eijgen
Verzekeringen Van Eijgen bvba (KBC)
Weertersteenweg 348, 3640 Molenbeersel
Tel +32 89 70 16 06
johan.van.eijgen@verz.kbc.be
OF via de algemene contactgegevens:
- KBC Verzekeringen NV
Van Overstraetenplein 2, 3000 Leuven
schade@kbc.be