tijdscapsule voor sporthal Gerdingen

Samen met Basisschool Don Bosco van Gerdingen is stad Bree volop bezig met de bouw van een gloednieuwe, hedendaagse sporthal. Indien alles volgens planning verloopt kan de sporthal eind dit jaar in gebruik genomen worden. Voor de kinderen van de lagere school, maar ook voor lokale verenigingen is het aftellen geblazen! Bree groeit, ook op sportief vlak, en sportinfrastructuur zoals deze is broodnodig. Vandaag werd er tijdens het schoolfeest een tijdscapsule plechtig ingemetseld in de muur van de sporthal. Zo

3x Sporthal gevraagd!

De nieuwe sporthal komt op de eerste plaats tegemoet aan de sportieve noden van de lagere school. Net zoals bij de sportaccommodaties van De Kei in Beek en de Vuurvogel in het centrum al het geval is, zal de nieuwe sporthal van Gerdingen ook buiten schooluren ter beschikking van Breese sportievelingen gesteld worden. 

Maar liefst 42 erkende sportverenigingen in onze stad verzorgen een bijzonder groot sportaanbod. Deze extra sportinfrastructuur is op dit moment zeker nodig. De mogelijkheden om een sportzaal te huren buiten de schooluren nemen hierdoor volgend jaar aanzienlijk toe.”

Een andere grote troef is de ligging vlak naast de vernieuwde opvang Holder de Bolder. Op piekmomenten geeft dit uitwijkmogelijkheden. 

Het kostenplaatje

De nieuwe sporthal belooft state of the art te worden. Ook milieutechnisch gaan we er enorm op vooruit met dit nieuwbouwproject. De energiekosten zullen namelijk een pak lager liggen dan bij sommige oudere sporthallen. 

Bouwheer van dit project is de Don Bosco school van Gerdingen die architect Lode Clijsters onder de arm nam. De investering voor de sporthal bedraagt
€ 450.000 ten behoeve van de school en € 450.000 voor de stad. Voor de kinderopvang investeerden we eerder al € 1.073.092 en nog eens € 180.000 voor de aanleg van de omgeving.

Als alles volgens planning verloopt, is de sporthal einde van dit jaar klaar voor gebruik. Vanaf 2023 kunnen we dus volop gebruik maken van deze nieuwbouw met alles erop en eraan!

De tijdscapsule

Vandaag werd er tijdens het schoolfeest dat helemaal in teken stond van tijdreizen, alvast een tijdscapsule voor de toekomst ingemetseld in de ruwbouw van de sporthal. Jarige leerling Matiz kreeg de eer de tijdscapsule in de muur te plaatsen. Wat zit er allemaal in? De school zorgt voor heel wat leuke memorabilia: tekstjes en tekeningen van leerlingen, berichten voor de toekomst, en "over elke leerkracht toch 1 zinnetje!", zegt directeur Jos Everts met pretlichtjes in de ogen. "Maar ze gaan moeten wachten tot 2072 om te kunnen lezen wat ik heb neergepend. Zo hoort het!"

Onze burgemeester Liesbeth Van der Auwera laat deze momentopname met enkele weetjes over “Sporten in Bree in 2022” mee inmetselen voor de toekomstige lezers.

  • Er zijn in Bree maar liefst 42 erkende sportclubs.
  • Hun leden sporten in onze 5 stedelijke sporthalen.
  • Deze nieuwe sporthal in Gerdingen is nummertje 6!
  • Ondertussen bouwen we aan een nieuwe sportzone voor de toekomst aan de scholencampus op de Houborn.
  • Ons Zwembad De Sprink gaf ons vele jaren zwemplezier. Hier leerden heel wat Breese leerlingen hun eerste schoolslag!
  • Elk jaar vieren we een 100-tal sportkampioenen uit Bree
  • Er zijn 3 prachtige wandelgebieden in volle natuur: St.-Maartensheide-De Luysen, Pollismolen-Itterdal en Solterheide, samen goed voor 74, 2 km of 18u50 bewegwijzerd wandelplezier.
  • In onze stad kan je langs meer dan 20 knooppunten van het Limburgs netwerk fietsen, goed voor 113 km workout op wielen.
  • Kinderen kunnen zich lekker uitleven op het multimove-pad in Itterdal, of tijdens de drakenwandeling op de Pollismolen.
  • Ook op sport-en speelpark De Boneput is een trekpleister voor sportievelingen, want daar vind je onze finse piste, basketterrein, soccerkooi en outdoor fitness.
  • Bijna is ook ons nieuw skatepark op de Boneput af: dat openen we deze zomer!
  • Elk jaar lopen 300 lopers tijdens de cityrun 5 km of 10 km door onze stad en in onze gebouwen.
  • In de winter kan iedereen komen schaatsen op de ijspiste op het Vrijthof!
  • Onze collega’s op de sportdienst zorgen elk jaar voor een knap aanbod voor groepslessen, sportkampen en schoolsport.
  • Al 28 jaar investeren we in een intergemeentelijke samenwerking met de buurtsportdiensten van Bocholt, Kinrooi, Oudsbergen, Maaseik en Peer.

"Ik hoop dat, wanneer jullie dit teruglezen, ons lijstje nog wat langer is geworden," besluit onze burgemeester de mooie namiddag, "en vooral dat er heel veel gesport, gezweet, getraind, geoefend en gewonnen werd hier op deze sportieve plek!"