Struikelstenen vanaf 28 april ook in Bree
Struikelstenen, de Nederlandse vertaling van Stolpersteine, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Zijn kunstwerk herdenkt slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Ook in Bree komen gedenkstenen op plaatsen waar wij de nagedachtenis van onze gedeporteerden willen eren, 80 jaar na hun gevangenneming. Op die manier blijven we stilstaan bij hun lot, en dat van alle mensen die vandaag niet in vrede leven.
Waarom Struikelstenen?
Gunter brengt gedenktekens van 10 cm x 10 cm aan in het voetpad voor de vroegere woonhuizen van mensen die tijdens de Duitse bezetting verdreven, gedeporteerd of gedood werden. “De stenen zijn onopvallend op het eerste zicht en veilig om niet echt te struikelen, natuurlijk, maar wanneer je het kunstwerk één keer kent, vallen deze stenen je echt op wanneer je in andere steden rondwandelt,” vertelt Lisette Bergmans, bezielster van de uitrol van dit project in Bree.
Breese Razzia in 1944
In de nacht van 8 op 9 juni 1944 werden 12 Breeënaren gevangen genomen tijdens een razzia. Op 17 juni 1944 werden deze politiek gevangenen in wagons naar de concentratiekampen van Buchenwald of Ravensbrück getransporteerd. Slechts één van deze 12 Breeënaren overleefde de concentratiekampen.
Plaatsing 28 april om 10.00 u
Op 28 april zal kunstenaar Gunter Demnig alvast de eerste struikelstenen in Bree plaatsen bij de woningen waar deze slachtoffers werden opgepakt. We nodigen de rechtstreekse nabestaanden van de slachtoffers persoonlijk uit voor dit plechtig moment. Ook betrokkenen en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom in de kapel van het stadhuis. Denk er wel aan om vóór 17 april in te schrijven via bree.be/struikelstenen.