Strooien en sneeuw ruimen

Tijdens de wintermaanden staat minimaal één ploeg van onze Technische dienst permanent klaar om de gladheid op onze wegen aan te pakken. Bij winterpieken pakt deze ploeg in eerste instantie de prioritaire routes aan. Strooien en sneeuw ruimen gebeurt daarom altijd eerst op toegangswegen naar scholen en dorpskernen en andere veelgebruikte wegen. Pas als hier de situatie onder controle is, komen de overige gemeentewegen aan bod. Gewestwegen en hun bijhorende fietspaden worden beheerd door het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse Overheid. 

Vanaf deze winter werkt de Technische dienst met een mengeling van pekel en strooizout. Bij gebruik van pekel is er minder zout nodig en er ontstaat minder 'zoutschade' aan het wegdek. Pekel blijft beter op de weg kleven en komt daardoor minder in de berm terecht. Met pekel kan je sneller, nauwkeuriger en zuiniger strooien dan met traditioneel strooizout.

Mogen we aan jullie vragen met deze aandachtspunten rekening te houden wanneer het vriest:

  • Je bent zelf verantwoordelijk om de stoep voor je eigen perceel ijs- en sneeuwvrij te maken.
  • Strooizout werkt nauwelijks als de temperatuur van het wegdek onder de -6°C komt.
  • Strooizout werkt pas goed als het voldoende gemengd is met sneeuw of ijzel. Een druk bereden weg is sneller vrij dan een rustige weg.
  • Ook op gestrooide routes kunnen nog gladde stukken voorkomen. Pas je rijgedrag dus altijd aan!
  • Parkeer reglementair zodat onze strooiploegen optimaal hun werk kunnen doen.