Stook slim!
Eigen haard is goud waard. Maar als je die open haard, inbouwhaard of houtkachel verkeerd gebruikt, loopt je gezondheid gevaar. Speel op veilig en stook slim! Je mag uitsluitend droog en onbehandeld hout verbranden. Wie vezelplaat, triplex, geverfd hout, krantenpapier, plastic of ander afval verbrandt, zet zijn gezondheid op het spel en bezorgt de buren heel wat geurhinder.
Zo stook je gezond
Droog en onbehandeld hout dat volledig verbrandt, produceert nauwelijks ongezonde stoffen. Laat vers hout minstens één en liefst twee jaar onder een afdak drogen.
Heel belangrijk is ook een voldoende hoge schoorsteen die goed trekt. Laat je schoorsteen minstens één keer per jaar door een vakman vegen.
De ene kachel is de andere niet. Volg daarom steeds de aanbevelingen van de fabrikant en pas in elk geval de volgende tips toe:
- Steek de kachel aan met aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes.
- Laat het vuur vanzelf doven. Sluit de luchttoevoer niet af. Zo voorkom je onvolledige verbranding en ongezonde stoffen.
- Let op de kleur van de rook. Witte of nauwelijks zichtbare rook wijst op een goede verbranding. Donkere rook is een alarmsignaal.
- Bewaar de as in een onbrandbare, gesloten bak. Geef dit mee met het huisvuil.
- Stook liever niet op mistige, windstille dagen. De rook wordt dan slecht verdund en blijft hangen.
- Zorg altijd voor voldoende verse lucht en wees extra waakzaam wanneer het KMI waarschuwt voor CO-vergiftiging.