Startschot voor bouw sportcomplex en atletiekpiste op scholencampus

Er beweegt wat in Bree!
De bouw van een nieuw sportcomplex en atletiekpiste komt een stapje dichterbij. De nodige subsidies zijn namelijk officieel goedgekeurd en daardoor kan het project nu naar de volgende fase getild worden. Benieuwd waarom we zo enthousiast zijn?


Broodnodige subsidie: check!


Scholengroep KOSM heeft in samenwerking met de stad bij het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) één groot dossier ingediend met 3 aparte onderdelen:

  • de bouw van een atletiekpiste
  • de bouw van een sportcomplex
  • de omgevingsaanleg, waaronder ook parking
     

Dit AGION dossier is nu in zijn totaliteit goedgekeurd, waardoor we recht hebben op aanzienlijke subsidies. In totaal gaat het over een bedrag van ongeveer € 5,8 miljoen. Deze goedkeuring van het subsidiedossier is een eerste belangrijke horde en betekent dan ook het officieuze startschot van het verdere project.

Sportkriebels

Dat dit project nu concreet wordt, betekent een grote stap vooruit voor de scholengroep, maar ook voor de sportdienst van de Stad en voor al onze sportieve inwoners. Bree is een stad in volle groei en ontwikkeling. Dat vertaalt zich ook in een groeiende vraag naar een ruimer en moderner sportaanbod.  De nood aan een moderne, centraal gelegen sportinfrastructuur is dan ook hoog. Het is daarom uitkijken naar het toekomstige ontwerp van het nieuwe sportcomplex en hoe dit geïntegreerd gaat worden in de huidige scholencampus.

“Onze sporthal Olympia heeft enorm goed dienst gedaan en vele generaties leerlingen en Breëenaren sportplezier verschaft.”, vertelt burgemeester Liesbeth Van der Auwera, “maar er zijn natuurlijk tal van moderne toepassingen die nu in het vizier komen wanneer we carte blanche kunnen beginnen. Geen betere locatie denkbaar om onze sportinfrastructuur een frisse start te geven dan op de ruime scholencampus, vlak aan het busstation en aan de grote ring. Gezond bewegen voor toekomstige generaties verzekeren, daar zetten we graag onze schouders onder”

Ook Luc Evens, directeur van TISM en aanspreekpunt scholencampus KOSM, is blij met deze mijlpaal: “We zijn trots op de samenwerking tussen de verschillende actoren in dit project. Openbaar bestuur en onderwijs vinden mekaar in de ontwikkeling van een functionele en duurzame site, en zo gaat het vooruit! De AGION-subsidie is een mooie beloning van de intensieve voorbereiding. In volle coronatijd zo een succes binnenhalen, bewijst dat dit project terecht de nodige prioriteit verdient!”

Tijd voor bouwplannen

Wat gebeurt er nu verder? De Stad treedt op als bouwheer voor de bouw van de sporthal. De scholengroep zal het gebouw huren van de stad. Aanstaande vrijdag 3 december ondertekenen beide partijen deze officiële huurovereenkomst. De stad stelt vervolgens een ontwerper aan.
 

Scholengroep KOSM is bouwheer voor de atletiekpiste.  Zij zullen van hun kant snel werk maken van het aanstellen van een ontwerper. Zo komt er steeds meer zicht op een concrete oplevering. Het plan is immers om in 2024 de atletiekpiste op te leveren en in 2025 het sportcomplex. Naast de nodige sportinfrastructuur wordt er ook een moderne polyvalente zaal voorzien en ruimte voor de centrale diensten van KOSM.

test

Opgelet: Dit is enkel een voorlopige concepttekening en nog geen definitief ontwerp!

 

Hoe ziet de toekomst van deze site eruit?

De scholencampus is op dit moment een bedrijvige site waar ook nog andere organisaties hun vestiging hebben: Ons Dak, Practimed, Rode Kruis en de Politie. Zij worden op de hoogte gebracht van de AGION goedkeuring en de verdere stappen. 

Verder wordt Ons Dak als belanghebbende partij op de site ook van dichtbij betrokken om te bekijken of zij op termijn ook een nieuwe invulling kunnen krijgen, hetzij binnen de site, hetzij op een andere locatie. Dit wordt verder toegelicht wanneer er duidelijkheid is. 

Voor alle verenigingen die nu nog in het oud ziekenhuis gevestigd zijn, is er inmiddels een oplossing gevonden. Dat is uiteraard belangrijk want ook de sloop van het restant van het oud ziekenhuis zal nu ook concreet ingepland worden. 

 

Wordt vervolgd


Zowel de bouwplannen als de exacte tijdslijn voor dit project zijn nog in de maak. Het is dus geen korte sprint naar de oplevering. We zijn wel van plan de hordes onderweg vlot te nemen, dus zorgen voor een goede voorbereiding in samenspraak met alle denkers, uitvoerders en gebruikers in het team.


We houden jullie, de supporters, op de hoogte en zien jullie graag bij oplevering aan de meet!