Sloop oud ziekenhuis en volgende werkzaamheden

De laatste restanten van het oud ziekenhuis aan de Rode Kruislaan zullen binnenkort verdwijnen. Deze worden vanaf 2 april 2024 vakkundig gesloopt en afgevoerd. Minimale impact, maximaal opgeruimd voor de volgende stap. We kijken namelijk uit naar de bouw van het nieuwe sportcomplex de Weeg op deze plek! Ook daar zullen de eerste werkzaamheden in het kort van start gaan.

Voorbereidende werken

Eind maart kan je al de eerste beweging op de site spotten. Dan begint de aannemer met de voorbereidende werken: de werfinrichting en het leegmaken van het gebouw. Eerst wordt asbest die beperkt aanwezig is, professioneel verwijderd. Daarna wordt het interieur totaal gestript: gyproc, schrijnwerk, glas, gordijnen, afval door krakers: alles moet weg voor een zo proper mogelijk startpunt.

Sloop en heropbouw

Vanaf 2 april komen de grote machines in actie. Je zal zien dat we in enkele weken tijd van alles naar niets zullen gaan: een graafkraan met knijper zorgt er voor dat alle materiaal kapotgemaakt en opgeladen wordt. Zware betonelementen worden met de grote kniptang of andere hulpstukken fijn gemaakt. Het betonskelet, ijzersterke funderingen en vloeren, alles breekt ter plaatse voor onze ogen af en wordt daarna gescheiden afgevoerd.

Tegelijkertijd zal je zien dat aan de andere kant van de site een andere aannemer zal starten met de bouw van de atletiekpiste. We combineren qua timing dus zowel afbraak als opbouw met elkaar!

Extra verkeer

Al deze werkzaamheden brengen extra (zwaar) verkeer naar deze site. We zetten in op het beperken van de hinder. De verkeerssituatie voor bezoekers van Practimed, de kinderopvang, de scholen en de woningen van De Houborn blijft ongewijzigd.

Voor fietsers benadrukken we om de veilige fietsroute langs De Houborn te gebruiken, en niet de route langs de Rode Kruislaan en de Sint-Jacobstraat. Daar zal meer werfverkeer passeren, en we willen vermijden dat fietsers en vrachtwagens elkaar kruisen.

Verder zal het vrachtverkeer niet rijden tijdens het spitsuur ‘s ochtends en ’s avonds. Dan is het immers net het drukke moment voor het schoolverkeer.

Parking nog beschikbaar tot begin 2025

De oude parking achter het ziekenhuis wordt in een latere fase ook opgebroken en afgevoerd, maar dat is nog niet voor nu meteen.

Omdat er intensief gebruik gemaakt wordt van deze parking, wachten we hier zo lang mogelijk mee. Dat wil zeggen dat dit niet samen met de sloop van de gebouwen nu in het voorjaar op de planning staat, maar wel zo kort mogelijk voor de start van de bouw van het nieuwe gebouwencomplex (begin 2025 – onder voorbehoud). Tijdens de sloop van het oud ziekenhuis blijft doorgaand verkeer mogelijk en deze parking ook bruikbaar.

Wat met de lindebomen?

We krijgen regelmatig de vraag wat er met de lindebomen gebeurde die aan het ziekenhuis stonden. We hadden deze graag mee verplant, maar na wortelonderzoek bleek dat deze bomen niet zonder voorbereiding omgeplant konden worden. Grote bomen die je wil verplanten, moet je namelijk enkele jaren voorbereiden om ze op een kwalitatieve manier naar een andere plaats te brengen. De enige oplossing was dus om deze bomen om te kappen.

De bomen die niet in de werfzone liggen, krijgen tijdens de bouwwerkzaamheden de beste beschermingsmaatregelen en worden voorbereid om, als het park achter een paar jaar wordt aangelegd, op een deskundige manier verplant te worden.

Contactgegevens

Meer info en timing: www.bree.be/deweeg
Vragen over de werf: Technische Dienst | 089 84 85 31 | techdienst@bree.be