Ontdekt de Breese kinderopvang

Stel je voor: je bent in verwachting! Wie is de eerste die je op de hoogte stelt van het blije nieuws? De toekomstige grootouders, tantes en nonkels? Ook! Vaker dan vroeger is het momenteel de coördinator van de kinderopvang die als eerste een telefoontje krijgt. De reden is simpel: zo snel mogelijk een plekje in de wachtrij bemachtigen. Want ook in Bree is de vraag naar kinderopvang groot. We steken ons licht op bij de plaatselijke opvanginitiatieven.

Klets!: Dag Mia. Zou ik vandaag terecht kunnen bij jullie in ‘t Wiekernestje?

Mia Simons (coördinator stedelijke kinderopvang): Met een team van 14 verzorgsters bieden wij opvang aan 48 kindjes. Op dit moment kunnen wij bij het kennismakingsgesprek geen garanties geven, en dat is vaak moeilijk voor aanstaande ouders. Soms kunnen wij pas bevestigen dat er plaats is nadat het kindje al geboren is.

Het kan ook dat de start later is dan de gewenste startdatum en dan moet het gezin zelf nog een poosje overbruggen, dus ik snap heel goed dat ouders ons heel snel bellen! Sinds ik hier begon als coördinator in 1983 is de sector fel veranderd. Ik vind het persoonlijk wel soms moeilijk om ouders geen garanties op een plek te kunnen geven en in onzekerheid te moeten laten afwachten. Vaak komt dan extra druk op de mama’s en hun werksituatie.

Klets!: Hoe beleven ouders die spannende zoektocht naar kinderopvang?

Tine (mama van 4 goed onthaalde kinderen): Het belangrijkste was elke keer toch weer de persoonlijke klik die we graag wilden met de kinderverzorgsters. Je wil toch vooral dat je baby zich thuis voelt op de opvangplek. Dat is in de praktijk telkens heel erg goed uitgedraaid, maar ook met het nodige geduld. We schreven telkens in bij de stedelijke opvang en bij Ferm. Mijn dochters bleven een aantal jaren geleden bij een onthaalmoeder aan huis, terwijl onze zonen nu naar ‘t Wiekernestje kunnen.

Klets!: Merk je een groot verschil tussen een crèche en opvang aan huis?

Tine: Elke situatie heeft zijn eigen voordelen, maar in beide gevallen werd ik enorm ontzorgd! Ik heb vaak de indruk dat alle kinderverzorgsters waarmee we in aanraking komen niet alleen mijn kinderen, maar ook mij “soigneren”. Hoe was jullie nacht? Gaat het beter met de luieruitslag? Zij kennen die baby’tjes en peuters hun gewoontes en handleiding even goed (beter!) als ik die ken. Ik krijg tips, geruststellingen en ook aanmoedigingen dat we goed bezig zijn. Als werkende mama maakt dat enorm m’n dag om op die manier ondersteund te worden.

Klets!: Op welke manier wordt het lokale aanbod kinderopvang afgestemd op de vraag?

Marieke (verantwoordelijke Ferm Kinderopvang): We hebben steeds een tekort aan onthaalouders. We stimuleren daarom zoveel mogelijk kandidaat-onthaalouders om de stap te zetten naar deze job. Er is vanuit onze organisatie een brede ondersteuning, zowel bij opstart als in de dagelijkse werking. Met kleine vragen en voor een uitgebreidere begeleiding kan je als startende of ervaren onthaalouder steeds aankloppen bij de verantwoordelijken van de dienst en ook bij onze pedagogisch coach.

Deze aanpak op maat van elke onthaalouder is nodig opdat potentiële kandidaten alvast de weg vinden naar de juiste hulplijn bij praktische of administratieve drempels. Ook onze vormingen en uitwisselingsmomenten tussen onthaalouders zijn echt interessant en zeer nuttig. We krijgen daar goede feedback over.

Klets!: Er werd ons meermaals gevraagd om het hele mooie voorbeeld op de Gerkenberg zeker nog eens in de kijker te zetten. Goed bezig daar, Nicole, Claudia en Lore van kinderopvang ‘t Dromenhuys!

Nicole (onthaalouder): Ik ben trots wanneer ik kan vertellen dat ik, samen met mijn collega’s, een kinderopvang uitbaat. Wij vangen hier een 24-tal kindjes op sinds 2020 en dat gaat heel goed. Ik vertel heel graag over wat de kindjes al allemaal kunnen. Ik zou niets anders meer willen doen. De fijne locatie die we delen met de bewoners van het woonzorgcentrum is zeker een pluspunt.

Dirk Vroonen (directeur woonzorgcentrum): We bouwden twee langwerpige ramen in de muur die de opvang en onze cafetaria delen. Zo kunnen de bewoners en de kinderen elkaar zien. Dit zorgt voor heel fijne interacties en we zien onze bewoners echt genieten van dat contact. Onlangs waren de bewoners aan het linedancen. Dit vonden de kindjes dan weer super boeiend om naar te kijken.

Lore (onthaalouder): Dat was inderdaad een mooi momentje, en dan staat iedereen daar te glunderen! We hebben toen een aantal matten voor de ramen gelegd en keken samen naar het dansfestijn. Het leukste aan deze job is dan ook de voldoening én liefde die je van de kindjes krijgt. Niks zo oprecht als een dikke knuffel van een éénjarige die nog niet kan babbelen maar wel heel goed kan omhelzen. Daarnaast is ook de dankbaarheid van de ouders heerlijk. Zij zetten hun kindjes niet zomaar even af, maar zijn echt begaan met onze opvang.

Iets voor jou?

Heb je zelf ook interesse om onthaalouder te worden bij Ferm Kinderopvang? Je kan vrijblijvend deelnemen aan een infosessie. Inschrijven doe je via samenferm.be/kinderopvang/infosessies of 0470 23 17 19.