Oeverzwaluwen in Bree

Sinds dit jaar mogen wij in Bree een vierde soort zwaluw ontvangen. Naast de huis-, boeren- en gierzwaluwen, zakt ook de oeverzwaluw naar Bree af. Wij hebben in juni 2022 een kunstmatige oeverzwaluwwand gemaakt op een van onze percelen op het Industrieterrein Kanaal-Noord. 1 jaar later zit deze wand al volledig vol met zwaluwen.

Nestgelegenheid

De natuurlijke broedplaatsen van de oeverzwaluw staan onder druk, ze houden namelijk van steile oeverwanden. In functie van dijkversteviging verdwijnen deze uit hun leefgebied. In deze steile oeverwanden maken de zwaluwen horizontale nestgangen, tot wel 120 cm diep. In deze gangen worden gemiddeld 4-5 eieren gelegd, vaak hebben ze in 1 seizoen nog een tweede legsel.

Door het afnemen van de natuurlijke broedplaatsen is het noodzakelijk dat wij deze soort ondersteunen. Dit kan door het aanleggen van een verticale speciaal ontworpen oeverzwaluwwand. In Bree hebben wij 1 wand, gelegen op het Industrieterrein Kanaal-Noord. De wand bevat meerdere gaten, achter deze wand bevindt zich een grote hoop zand waarin de zwaluw zijn nestgang maakt. Jaarlijks moeten de gemaakte gaten terug opgevuld worden, de oeverzwaluw wil namelijk elk jaar een nieuwe gang maken.

Gezien de geringe kost van de wand kan het voor grondverwerkingsbedrijven een interessante optie zijn om zwaluwen op hun terrein te verwelkomen.

Meer info over oeverzwaluwen en al onze acties kan je terugvinden op www.bree.be/oeverzwaluw.