Nog meer rookvrije plekken!

Vanaf 31 december 2024 gaat er een uitgebreider rookverbod in voor publieke plaatsen. De nieuwe wetgeving voorziet onder andere een uitbreiding naar sportterreinen in open lucht en alle “plaatsen waar, vanuit de aard en beoogde doelstelling, sport wordt beoefend en bekeken”. Denk dus onder andere aan voetbalvelden, atletiekpistes, padelterreinen of skateparken. Het verstrengde rookverbod geldt ook op alle publiek toegankelijke plaatsen met fitnessapparaten of andere sporttoestellen. 

Strenger is beter, in dit geval. Waarom dat dit rookverbod zo belangrijk is lezen jullie hieronder: 

Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Aan de basis hiervan ligt een simpele logica: zien roken doet roken. Tegelijk tellen we ca. 40 tabaksdoden per dag in België.  Confronterend, niet? Stel nu dat we de logica achter ‘zien roken doet roken’ doorbreken. Rookvrij als de nieuwe norm, waar wij als lokaal bestuur onze schouders onder zetten. Zo beschermen we kinderen en jongeren in Bree tegen de verleiding om te starten met roken.

“Generatie Rookvrij” bestaat al langer en is een brede beweging van burgers en organisaties die ijveren voor een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Je ziet hun campagnemateriaal overal in het straatbeeld opduiken, binnenkort dus nog meer aan onze sport- en speelterreinen. De doelstelling is alle kinderen, geboren vanaf 2019, in elke fase van het opgroeien beschermen tegen tabaksrook en tegen de verleiding om zelf te gaan roken. Zodat rookvrij opgroeien vanzelfsprekend wordt en we in 2037, wanneer deze kinderen meerderjarig zijn, kunnen spreken over een eerste rookvrije generatie.

Maar roken mocht toch al niet meer op veel publieke plaatsen?

Klopt. Toch zien we dat in de omgeving van kinderen en jongeren nog vaak gerookt wordt. Zo komen mensen voor een jeugdmatch supporteren, bijvoorbeeld, en gaan dan tijdens de pauze aan de inkomdeur van de sporthal roken. Dat was tot voor kort toegestaan, want het gebeurde niet binnen, maar zo geven we wel onbewust het signaal dat roken bij het leven hoort. Terwijl iedereen, ook rokers, de jeugd liever niet ziet roken. Vanaf december breidt het verbod uit naar alle sport-, speel- en verenigingsterreinen, en dus ook naar de buitenruimtes daarvan. Een logische stap, vinden wij, om echt rookvrij te kunnen sporten, spelen of fuiven.

Hoe zit het met het verbod binnen?

Dat blijft natuurlijk van kracht en daar zal ook strenger op worden toegezien. We zorgen voor communicatie voor de verenigingen die onze lokalen gebruiken en erop moeten toezien dat hun bezoekers zich hier steeds aan houden. Generatie Rookvrij werkt zoveel mogelijk vanuit een positief verhaal. Het is niet de bedoeling om roken overal te verbieden via boetes, maar om te werken vanuit het willen bijdragen aan de doelstelling kinderen (en anderen) te beschermen tegen tabaksrook en roken voor hen minder aantrekkelijk te maken.

De meeste rokers willen zelf ook niet dat kinderen beginnen roken naar aanleiding van hun voorbeeld. Daarom spreken we hen aan op hun redelijkheid en vragen we hen niet in het zicht van kinderen te roken. De ingangen en buitenomgeving van publiek toegankelijke plekken zoals sporthallen, bibliotheken, zorginstellingen zijn hier een belangrijke stap vooruit! 

Een laatste boodschap aan mensen die zich afvragen wat er nu juist gaat veranderen

We krijgen die vraag regelmatig, maar ook het gebruik van de e-sigaret is geen gezond voorbeeld. Sommige e-sigaretten bevatten nicotine, een verslavende stof die ook in gewone sigaretten zit. Het schept bovendien onduidelijkheid. Kinderen kunnen niet altijd goed het verschil zien tussen e-sigaretten en gewone sigaretten. Een rookvrij terrein is daarom ook vrij van het gebruik van de e-sigaret. Ze worden dus ook mee opgenomen in de nieuwe afspraken over het rookvrij maken van onze lokalen en terreinen. 

We willen nog onderstrepen dat we met het verder uitrollen van het verbod geen oordeel willen vellen over mensen die roken. Roken is vaak een verslaving, geen vrije keuze.  De meeste rokers willen er zelf mee stoppen, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Als roker kan je ook maximaal bijdragen aan generatie rookvrij. Hoe dan? Niet roken in de buurt van kinderen en jongeren. Haalbaar, toch? Je weet nu waarom: als kinderen anderen zien roken, lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Kinderen kijken op naar mensen in hun omgeving. Door te kiezen voor een rookvrij terrein en roken uit het zicht van kinderen te houden, geef je mee het goede voorbeeld.