Mooiste erfgoedboom van Bree krijgt boomverzorging op maat

De olm vlakbij de Hof van de Deken werd onlangs verkozen tot erfgoedboom van onze stad. Eind maart gaven twee boomverzorgers de olm een onderhoud op maat. Zo wordt de gezondheid van dit stukje levend erfgoed op peil gehouden!

Onderhoudsbeurt op maat

Met hulp van Regionaal Landschap – IOED Kempen en Maasland en subsidies van de provincie Limburg kon deze olm nu een grondige onderhoudsbeurt op maat krijgen. Om zicht te krijgen op de veiligheid van de boom werd er eerst vanop de begane grond een boomveiligheidscontrole uitgevoerd door een professioneel boomverzorgingsbedrijf. “Op basis van die resultaten werden selectief takken verwijderd om de structuur van de boom te verbeteren en om meer lucht en licht in de kroon te krijgen,” zegt Katrien Bollen (IOED). Door de boom een vakkundige verzorging te geven, blijft hij een levend erfgoedelement in het landschap voor de komende generaties!

Nieuwe nummer 1 in Limburg!

Naast de onderhoudsbeurt werd de olm onderzocht en gedetermineerd door boomexpert Jef van Meulder en medewerkers van Limburgse Koepel voor Natuurstudie (Likona). “Bij de stadsdiensten was het uniek karakter uiteraard bekend, maar Jef was uitermate lyrisch over de dikste en mooiste olm in zijn soort in België en noemt het een indrukwekkende ontdekking,” vertelt Cliff Meyssen (dienst Omgeving).

De olm blijk van het zeldzame botanisch geslacht ‘Ulmus x hollandica Vegeta’, dat in België niet veel meer voorkomt. Heel typisch is de eerder gedrongen en bezemachtige kruin met recht opgaande gesteltakken.

Met een stamomtrek van 439 cm, een hoogte van liefst 30 m en een geschatte ouderdom van minstens 150 jaar is hij dan ook meteen de hoogste, oudste en meest imposante olm van Limburg en verdringt zo de bekende olm aan de bibliotheek van Hasselt van de eerste plaats.