minder buren-hinder

In ons kot
We blijven met z’n allen in ons kot. We doen dat plichtsbewust, consequent en...zo goed als het gaat. De ene dag appreciëren we het lekker thuis hangen en nergens heen moeten. De andere dag is het kot nu eenmaal te klein en willen we uitbreken. Sommigen nemen dat letterlijk en gaan na de lenteschoonmaak en de volledige tuinaanleg -op zes weken kan je al eens iets onder handen nemen- over tot verbouwingswerken. Anderen nemen uit hun dak gaan anders op, en maken van die verplichte thuisvakantie of terrassen in eigen tuin een muzikaal feestje.

Denk aan je buren
Wij willen jullie op het hart drukken dat creatief zijn en plezier maken in je kot zeker is toegelaten, mits je rekening houdt met de impact op je buren. Zij zijn immers ook aan hun kot gekluisterd. Grote kans dat ook jouw buren deze dagen van thuis uit werken. Studenten beginnen aan de voorbereiding op de examens, niet op kot maar thuis. Ook niet ondenkbaar dat er iemand in de buurt woont die ziek is en moet rusten, ook overdag. Het is dus belangrijk om daar even bij stil te staan, en je activiteiten aan te passen aan de bijzondere thuissituaties waar we met z’n allen nu door moeten.

Wat zegt de regelgeving?
Bouwwerken zijn niet verboden door de Coronamaatregelen. Buitenshuis werken is steeds toegestaan als de aannemer aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. Er mag ook binnenshuis gewerkt worden als het huis onbewoond is of als er een dringende herstelling nodig is. Over geluidsoverlast stelt het GAS-reglement dat geluid niet als hinderlijk kan beschouwd worden als dit het gevolg is van werken aan een woning, op werkdagen en zaterdagen tussen 7.00 u ’s morgen en 22.00 u ’s avonds, en waarbij de nodige voorzorgen worden getroffen om overdreven en niet noodzakelijk lawaai te vermijden.

Ook muziek spelen mag enkel tussen 7.00 u ’s morgen en 22.00 u ’s avonds en je mag hierdoor geen overlast veroorzaken in de buurt. Voor een volledig overzicht verwijzen we naar ons GAS-reglement.

Buren-hinder?
Ondervind je toch geluids- of andere hinder van je buren? Spreek hen eerst zelf aan en vraag om zich aan te passen aan de thuissituatie. Indien nodig, kan je een melding maken bij de lokale politie, via meldnummer 101.

De Corona maatregelen worden opgelegd door de federale overheid. Voor meer verduidelijking rond specifieke gevallen kan je terecht op https://www.info-coronavirus.be/nl/ of via 0800 14 689.