Hond aan de lijn, 't zal wel zijn!

De natuur nodigt uit om je hond de vrije loop te geven. Toch is dat geen goed idee. Veel mensen zijn bang van loslopende honden. Zeker kinderen! Grondbroeders zoals reeën en vogels panikeren waardoor jongen aan hun lot worden overgelaten. Aangelijnd bescherm je meteen je beste vriend tegen een gevecht met andere honden of wilde dieren zoals een ree of everzwijn en ook tegen teken. Hond aan de lijn, 't zal wel zijn. 

Spelregels

In bossen en natuurgebieden moeten honden altijd aan de leiband. Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren. Gelukkig hebben we ook hondenlosloopzones, waar honden naar hartenlust vrijuit kunnen lopen en ravotten zonder leiband. In sommige omstandigheden zijn honden, zelfs aan de leiband, niet toegelaten. Dat is onder andere het geval in zones waar dieren grazen.

Boetes zijn mogelijk

Loopt je hond toch niet aan de leiband? Dan kan de natuurinspecteur of boswachter een verslag of proces-verbaal opstellen, waardoor je een boete kunt krijgen. Deze gaat van 80 euro en kan stijgen naargelang het aantal loslopende honden, de aangerichte natuurschade en eventueel recidivegedrag. Ook bij agressief gedrag en weerbarstigheid t.o.v. de verbalisant kunnen de bedragen oplopen. Wandel je ergens anders, en dus niet in een bos of natuurreservaat, dan bepaalt het reglement van de gemeente of jouw hond aan de leiband moet. Opgelet: de eindejaarsperiode heeft zijn BOB-campagne, wij houden deze zomer een BOBBY-campagne in onze natuurgebieden… In bepaalde regio’s zal er dus extra gecontroleerd worden op loslopende honden!

Losloopgebieden

In veel van onze natuurgebieden vind je speciaal afgebakende hondenlosloopzones waar je hond vrij kan ronddartelen onder toezicht van zijn/haar baasje. Hieronder vind je enkele van onze domeinen met fantastische hondenzones. Onderaan vind je ze allemaal aangeduid op kaart. Als je op de kaart doorklikt naar het domein, vind je de exacte locatie van de hondenzone(s).

Agentschap voor Natuur en Bos

"Hond aan de lijn, 't zal wel zijn!" is een campagne van Agentschap voor Natuur en Bos. Op hun website kan je meer informatie terugvinden over waarom het belangrijk is om je hond aan de leiband te houden. Bekijk ook zeker hun filmpjes met Staf Coppens!

Hond aan de lijn, ’t zal wel zijn! | Agentschap voor Natuur en Bos