het nieuwe GAS-reglement toegelicht

De 8 gemeenten van Politiezone Carma pakken kleine overlastvormen voortaan samen aan. Dit gebeurt via één uniforme politieverordening en een gezamenlijke handhaving via Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS). De krachten bundelen betekent minder overlast voor de burger, efficiëntiewinst voor de betrokken gemeenten en duidelijkheid voor de politiezone.

Kleine overlast, grote wrevel.

Hondenpoep, zwerfvuil of vuilzakken die te vroeg buiten staan zijn ook in onze stad van die typische voorbeelden van overlast die voor grote wrevel zorgen voor een hele buurt. Aan deze kleine doch storende fenomenen kan op gerechtelijk vlak geen prioriteit gegeven worden. Ook flyeren, vuurwerk, afval verbranden en verwaarlozing van gevels en tuinen behoren tot de
ergernissen.

Lik op stuk

Zo ontstond er de laatste jaren enorm veel vraag naar een GAS-reglement, dat sinds december vorig jaar in voege ging. Mensen zijn het namelijk beu dat dit soort gedrag van anderen ongestraft blijft. Dankzij vaststellingen en eventuele sancties kunnen andere administratieve reglementen nu ook effectief afgedwongen worden.

Integraal veiligheidsbeleid

Overigens bestaat die sanctie niet per se uit een geldboete: het kan ook gaan om een bemiddeling of gemeenschapsdienst. Zo blijven we inzetten op preventie en sensibilisering. Ook een grotere inzet van vaste en mobiele slimme camera’s zorgt voor een strenge aanpak van hardleerse overlast-bezorgers en situaties die uit de hand blijven lopen.

Hoe werkt de GAS-aanpak?

De vaststellingen gebeuren door politie of gemeentelijke vaststellers en worden overgemaakt aan de sanctionerend ambtenaar van Genk die het dossier opvolgt. De boete bij invordering gebeurt door de gemeente zelf. 

De overtreder zal via een aangetekend schrijven op de hoogte gebracht worden dat er een procedure voor een GAS wordt opgestart. Bij deze brief wordt ook een kopie van het proces-verbaal of bestuurlijk verslag verzonden, en een uittreksel van het overtreden artikel.Vervolgens beschikt de overtreder over een termijn van vijftien dagen om verweermiddelen in te dienen.

Na deze vijftien dagen voor verweer kan de sanctionerend ambtenaar een beslissing nemen. Deze beslissing ontvang je dan ook via een aangetekende brief. Tegen deze beslissing kan beroep aangetekend worden binnen de 30 dagen bij de bevoegde politierechtbank. In geval van een minderjarige is de jeugdrechtbank bevoegd. 

Een GAS-boete moet binnen de twee maanden betaald worden. Gebeurt dit niet vrijwillig en wordt er geen gevolg gegeven aan de aanmaningen, dan kan een deurwaarder de boete innen.

Sluikstorten? Neen, bedankt!

Wist je dat er voor sluikstorten een boete volgt die tot € 350 kan oplopen en dat daar ook opruim- en stortkosten bijkomen? In 2019 ruimde onze technische dienst maar liefst 81 sluikstorten op. Dat is een schrijnend gemiddelde van 1,5 keer per week! In veel gevallen is het gelukkig mogelijk de dader op te sporen. Denk er even aan dat je de meeste soorten afval zonder extra kosten kan achterlaten op het containerpark. Grofvuil kost slechts € 0,18 per kilo! Onze rekening is snel gemaakt! De jouwe ook?