herfstvaccinatie: onderhoud is de beste bescherming tegen COVID-19

In de herfst- en wintermaanden verwachten we opnieuw periodes met veel COVID-19-besmettingen. Sinds de start van de pandemie zagen we immers telkens sterke heropflakkeringen in het najaar. Voor een volgende heropflakkering zich aandient, willen we alle volwassenen in Vlaanderen de kans geven om opnieuw een COVID-19 vaccin te halen. Dit om hun persoonlijke bescherming opnieuw te verhogen en veiliger de herfst- en wintermaanden in te gaan.

De vaccins tegen COVID-19 bieden uitstekende bescherming tegen ernstige ziekte na een COVID-besmetting: wie gevaccineerd is loopt veel minder kans om nog zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis opgenomen te worden of te overlijden. Die bescherming is hoog voor alle varianten van het virus die we tot nu toe kennen. De vaccins die we tijdens deze campagne toedienen zijn aangepast aan de varianten die de laatste maanden circuleerden (Omicron).

Na een aantal weken en zeker maanden begint de werkzaamheid van de vaccins geleidelijk aan af te nemen. Een vaccinatie aan het begin van de herfst zorgt ervoor dat de bescherming die de vaccins bieden, opnieuw versterkt wordt. Het blijft dus belangrijk om inwoners van eerstelijnszone Kemp en Duin te sensibiliseren over het belang van de herfstbooster!

Voor wie is een herfstbooster zeker belangrijk om hun bescherming te onderhouden?

  • Personen boven de 65 jaar
  • Alle personen met risicofactoren (obesitas, hart- en vaatziekten, roken, hoog alcoholgebruik, …)
  • Personen met een verzwakte immuniteit
  • Personen die in de zorg werken
  • Huisgenoten van kwetsbare personen
  • zwangere vrouwen in elk trimester van de zwangerschap

De overige bevolking (18+) krijgt ook een vaccin aangeboden om hun persoonlijke bescherming opnieuw te versterken.

oproep

Bijna iedere inwoner van ELZ Kemp en Duin die in aanmerking komt voor de herfstvaccinatie heeft intussen een uitnodiging ontvangen. Wij willen daarom graag deze personen oproepen om – indien zij gevaccineerd willen worden – in te gaan op deze uitnodiging en een afspraak vast te leggen in vaccinatiecentrum Limburghal.

Iedereen (18+) die een basisvaccinatie heeft doorlopen (1 dosis Johnson & Johnson, 2 dosissen van een ander EU-goedgekeurd vaccin) en waarbij het laatste COVID-19 vaccin minstens 3 maanden geleden is komt in aanmerking voor een herfstvaccinatie.

Vaccinatiecentrum in ELZ Kemp en Duin

Alle inwoners van Bree of Oudsbergen kunnen sinds begin september, net zoals inwoners van As, Genk of Zutendaal, terecht in vaccinatiecentrum Limburghal te Genk.

Het callcenter van de Limburghal is bereikbaar op 0800 930 23, iedere werkdag tussen 9.00 u en 12.00 u.