Herbruikbare bekers op je evenement

Organiseer je binnenkort een activiteit of evenement waar je eten of drinken serveert? Denk er dan aan dat je hiervoor enkel herbruikbare bekers, borden of bakjes mag gebruiken. Je bent bovendien verplicht om minstens 90% van de herbruikbare varianten opnieuw in te zamelen voor hergebruik. Op die manier zorgen we allemaal samen voor minder afval of zwerfvuil, propere terreinen, en dragen we bij aan een beter milieu.

Wat met bestaande stock?

Voor evenementen die plaatsvinden in 2023 kan de organisator een uitzondering aanvragen bij de bevoegde minister als men kan aantonen dat ondanks tijdige inspanningen er onvoldoende capaciteit aan herbruikbare bekers beschikbaar is of men nog beschikt over een bestaande stock aan wegwerpbekers

Wat met petflessen en blikjes?

Petflessen en blikjes zijn voorlopig wel nog toegestaan, op voorwaarde dat je minstens 95% ervan inzamelt voor recyclage. Vanaf 1 januari 2025 zijn ook petflessen en blikjes verboden.

Meer info over de vernieuwde regelgeving en aanvraagformulier uitzondering kan je vinden op de website van OVAM: ovam.vlaanderen.be/wetgeving-drankverpakkingen-en-voedselverpakkingen.