Hemelwater- en droogteplan

Hoe wordt er omgegaan met hemelwater, wateroverlast en droogte? De richtlijnen en visie hierover werd vastgelegd in een hemelwater- een droogteplan, dat in samenwerking met Fluvius en de betrokken waterbeheerders is opgesteld. Op die manier doen we samen ons best om ons grondgebied klaar te maken voor de gevolgen van de klimaatsverandering.

Meer regen en meer droogtes?

Het klimaat verandert, daar kan tegenwoordig niemand meer omheen. In de hele wereld stapelen de weerextremen zich op en sneuvelen regelmatig records. Ook Bree ontsnapt hier niet aan. In de winter regent het vaker, in de zomer dan weer minder. Korte maar intense regenbuien wisselen lange droge periodes af. Dat heeft gevolgen voor onze samenleving.

De laatste jaren stijgt het aantal gevallen van watertekort én wateroverlast. Denk maar aan de overstromingen van 2019 in Bree-centrum en de extreem droge en warme zomers van de afgelopen jaren. Afgelopen zomer waren er veel neerslagdagen, maar juni en september waren dan weer uitzonderlijk warm en zonnig. Droogte en wateroverlast zijn problemen die we niet onderschatten! Daarom stelden we in samenwerking met rioolnetbeheerder Fluvius een plan op.

Wat staat er in zo’n plan?

In het hemelwater- en droogteplan is een integrale ruimtelijke visie uitwerkt over hoe er op lange termijn zal omgegaan worden met hemelwater om de economische, maatschappelijke en ecologische gevolgen van wateroverlast en droogte te beperken.

Het plan geeft een antwoord over waar en hoe het hemelwater afkomstig van bestaande en geplande wegenis, woningen, bedrijfsgebouwen en (on)verharde oppervlakten kan worden geïnfiltreerd en vertraagd afgevoerd, en waar ruimte voor water gecreëerd moet worden.

Water opvangen

Onze stad heeft ruimte voor water nodig. In de buurt van beken en rivieren, maar ook in de rioleringen op straat. Veel van de bestaande rioleringsbuizen zijn niet aangepast aan de grote hoeveelheid water die soms op heel korte tijd uit de lucht komt vallen. Ook wateroverlast vanuit de rioleringen dreigt dus vaker voor te vallen.

Het hemelwaterplan brengt daar verandering in. We zetten in op bronmaatregelen om het water ter plaatse te houden. Door water in de straten eerst op te vangen in tuinen, op groendaken, in wadi’s en plantenvakken, vermijden we dat riolen overbelast geraken. Ontharding en infiltratie zorgen er dan weer voor dat het grondwater aangevuld blijft. We zetten dus niet enkel in op het ontwerp van wegen en de aanleg van gescheiden of geperforeerde rioleringen, maar ook op de ontharding van pleinen en straten of de (her)inrichting van groenzones en groenblauwe netwerken.

Inzetten op infiltreren

Hierbij dient telkens vastgehouden aan hetzelfde principe: we pakken het probleem bij de bron aan en zorgen dat regenwater zoveel mogelijk in de bodem kan infiltreren. Water dat afstroomt naar rioleringen en beken, kan bij hevige regenval voor wateroverlast zorgen; en als regenwater niet in de bodem kan doordringen, zakt ook het grondwaterpeil en dat is dan weer erg nadelig voor plant, dier en mens, zeker in droge periodes.

Concrete oplossingen

De uitvoering van het hemelwaterplan is een project waar we op lange termijn op in willen zetten, maar het plan voorziet ook nu al enkele concrete oplossingen: 

  • Afstroom van hemelwater van steilrand Kempisch Plateau (de Steenberg) tegengaan door aanleg van bufferdam en opmaak van erosieplan;
  • Zoeken naar buffermogelijkheid in beekvalleien om wateroverlast stroomafwaarts te vermijden;
  • Opbreken van onnodige verharding om water te laten infiltreren;
  • Optimale buffering en infiltratie (bovengronds en ondergronds) bij wegeniswerken (bvb heraanleg centrum en kleine ring Bree);
  • Toezien op naleving van de hemelwaterverordening mbt hergebruik en infiltratie van regenwater.