helikopter verwijdert bebakeningbollen aan hoogspanningslijn in Noord-Limburg

Netbeheerder Elia gaat binnenkort elektriciteitsdraden op de hoogspanningslijn tussen Zandhoven en Kinrooi vervangen. Vanaf 1 maart 2022 worden bebakeningsbollen verwijderd die op de elektriciteitsdraden hangen. Dit gebeurt met behulp van een helikopter.

De werken brengen enige geluidshinder met zich mee. Een helikopter vliegt langs de hoogspanningslijn in de gemeenten Bree, Bochelt (Reppel), Oudsbergen (Elikom), Peer en Hechtel-Eksel. De werken zullen ongeveer twee weken duren. Dit onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden.

Wanneer de elektriciteitsdraden zijn vervangen, worden nieuwe bebakeningsbollen gehangen.

versterking hoogspanningslijn

Sinds 2021 versterkt netbeheerder Elia de hoogspanningslijn (380kV) tussen hoogspanningsstations ‘Massenhoven’ in Zandhoven en ‘Van Eyck’ in Kinrooi en Maaseik. De hoogspanningslijn is onderdeel van de ruggengraat van het Belgische hoogspanningsnet en wordt voorzien van een nieuw type elektriciteitsdraden dat meer stroom kan transporteren. Hierdoor zal Elia de toename van elektriciteitsverkeer doorheen het hele land in de toekomst beter kunnen spreiden en transporteren.

Daarnaast wordt het mogelijk om via deze versterkte hoogspanningslijn meer elektriciteit uit te wisselen met Nederland. Dit is nodig om de bevoorrading van elektriciteit voor het hele land te blijven verzekeren en te evolueren naar een Europees energienet. De werken duren nog tot eind 2024.

weghalen bebakeningsbollen

De hoogspanningslijn beschikte tot voor kort slechts aan een kant van de masten over elektriciteitsdraden. In 2021 zijn tussen Meerhout en Kinrooi extra elektriciteitsdraden toegevoegd aan de andere kant van de masten. Deze elektriciteitsdraden zijn intussen in gebruik genomen.

Elia is in februari 2022 gestart met het vervangen van elektriciteitsdraden die er reeds hingen door een nieuw type dat meer elektriciteit kan transporteren. Vanaf 1 maart 2022 wordt een groot deel van de bebakeningsbollen op de bestaande elektriciteitsdraden weggehaald. De bebakeningsbollen maken de hoogspanningslijn beter zichtbaar voor vliegverkeer, bijvoorbeeld vanuit de militaire vliegbasis in Kleine Brogel.

De werken gebeuren met behulp van een helikopter en brengen enige geluidshinder met zich mee voor de omgeving. Een helikopter vliegt in de gemeenten Bree, Bochelt (Reppel), Oudsbergen (Elikom), Peer en Hechtel-Eksel langs de hoogspanningslijn en blijft regelmatig ter plaatse hangen om de bebakeningsbollen te verwijderen. De werken zullen ongeveer twee weken duren. Dit onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden. Bij het hangen van de nieuwe elektriciteitsdraden worden opnieuw bebakeningsbollen bevestigd.