Geef digitale zakkenrollers geen kans!

Ga je binnenkort naar drukbezochte evenementen, markten of festivals? Dan zijn onderstaande tips nuttig om te voorkomen dat dieven contactloos een bedrag van je bankkaart skimmen.

Wat is skimming?

Dieven lopen vlak naast je met een scanner of botsen tegen je aan en halen ‘contactloos’ een bedrag van je kaart af. Deze technologie maakt gebruik van radiogolven om informatie draadloos op afstand te lezen of te versturen. (RFID of Radio Frequency Identification).

Hoe voorkom je het?

Schakel op drukke plaatsen, zoals evenementen of openbaar vervoer, de functie contactloos betalen tijdelijk uit. Je kan ook een anti-skimkaart tussen je bankkaarten in je portefeuille te steken, of een anti-skimpasjeshouder gebruiken om je bankkaart in te steken. 

Hierdoor wordt de frequentie van de scanner geblokkeerd en kan je bankkaart niet worden gelezen. Je kan gratis zo'n pasjeshouder afhalen aan het Onthaal van het stadhuis, zolang de voorraad strekt.

Wat als je slachtoffer wordt?

Verwittig dan steeds je bank en doe aangifte bij de politie. Heb je een vermoeden van oplichting of een vraag? Dan kan je ook terecht op safeonweb.be