Fiets veilig naar school!

Boekentassen vol nieuw schoolgerief en hier en daar een traantje: de klassieke start van het schooljaar ligt alweer een week achter ons. Op die regenachtige 1 september zagen we vooral veel auto’s aan de schoolpoort, maar de warme temperaturen en stralende zon zorgen er voor dat veel kinderen, jongeren of leerkrachten hun weg naar school vinden met de fiets. Iets wat wij alleen maar kunnen aanmoedigen door de fietsstraten in onze stad nog eens uit te lichten!

Fietsveiligheid

Zachte weggebruikers staan centraal in alle Breese mobiliteitsprojecten. Fietsen is duurzaam, gezond én ontspannend, maar moet in de eerste plaats ook veilig zijn. We streven ernaar dat fietsers zich comfortabel en veilig over ons wegennet kunnen verplaatsen, zonder zich zorgen te maken over het gemotoriseerde verkeer.

We proberen dit op verschillende manieren te bewerkstellingen, bijvoorbeeld door vrij liggende fietspaden aan te leggen langs onze drukke gewestwegen. We willen echter ook onze lokale wegen zo inrichten dat de fietser zich vrij en zorgeloos kan verplaatsen. Een goed voorbeeld hiervan zijn fietsstraten.

Deze fietszone en fietsstraten werden ingericht in functie van onze schoolgaande jeugd en ligt op enkele belangrijke schoolroutes.

Hoe herken je een fietsstraat?fietsstraat

Fietsstraten zijn gemarkeerd met grote vierkant rode blokken met daarin de aanduiding fietsstraat. Daarnaast worden ze ook aangeduid door verkeersborden, minstens aan het begin van elke fietsstraat.

Verkeersregels in een fietsstraat

Een fietsstraat biedt de fietsers een duidelijk kader aan om hun voorrang op te eisen:

  • Fietsers mogen gebruik maken van de volledige breedte van de rijweg. Je hoeft dus niet aan de kant te gaan om een auto te laten passeren. Wil je stoppen of afdraaien, geef dan tijdig een teken met je arm.
  • Auto’s of ander gemotoriseerd verkeer mogen fietsers nooit inhalen in een fietsstraat.
  • In fietsstraten geldt een snelheidslimiet van 30 km/u.

Extra tips om veilig naar school te fietsen!

Check of je fiets en de bijhorende veiligheidskledij in orde is. Een goede zichtbaarheid in het verkeer is van cruciaal belang! In donkere kledij ben je namelijk pas zichtbaar vanop 20 meter. Met reflecterende en fluorescerende kledij zien andere weggebruikers je echter al vanop 150 meter! Wij zijn dan ook blij dat heel wat scholen verkeershesjes al promoten of verplichten bij hun leerlingen.