Europees LIFE-project: eikenprocessierups

Eikenprocessierups zonder verbruik van biociden komt eraan!

Op 1 september 2020 start voor 5 jaar het Europese LIFE-project “Eikenprocessierups zonder gebruik van biociden”. De coördinator, aangeworven door de provincie Antwerpen, gaat dan aan de slag. Iets later start de terreinmedewerker, aangeworven door provincie Limburg. In het project zijn er 3 deelonderzoeken opgenomen: bermen, mezenkasten en de grote poppenrover. De opstart van de bermenproef is deze zomer al voorbereid: de bermen zijn gekozen en de vegetatieopname is gebeurd.

Parasietkasten

Tegelijk zullen we ook nog een vierde proef doen, met parasietkasten, in de provincies Limburg, Antwerpen en Gelderland.

In deze kasten worden nesten van eikenprocessierupsen opgesloten, waardoor de rupsen kunnen worden bestreden door natuurlijke vijanden, zoals sluipvliegen en -wespen. De sluipwespen en -vliegen hebben hun eieren in de rupsen gelegd en zijn net zoals de rupsen verpopt en komen, verspreid in tijd, uit de eikenprocessierupsnesten. Het is gebleken dat de eerste parasieten (vliegen) het EPR-nest al verlaten in juli-augustus, maar een volgende groep (minstens zoveel) pas in april, wanneer de nieuwe rupsen net zijn uitgekomen. Deze vliegen blijven als pop overwinteren in de aanwezige nesten.

72 parasietkasten en 18 monitoringskasten opgehangen

Voor de proef worden er volgende dagen 72 parasietkasten en 18 monitoringskasten opgehangen. In Limburg hebben we 6 reeksen van de parasietkasten gehangen in gebieden met veel rupsen.

We houden je op de hoogte van de studie.