erfgoedboom in de kijker

Stad Bree zet waardevolle erfgoedbomen in de kijker, samen met het Regionaal Landschap - IOED Kempen en Maasland. Het doel van dit project is simpel: het beheer en behoud van dit houtig erfgoed.

op zoek naar erfgoedbomen in Bree

“Door mensen te verbinden met waardevolle bomen in hun omgeving, hopen we dat er minder snel oude erfgoedwaardige bomen verdwijnen en dat hun verhalen terug een plek krijgen,” vertelt Katrien Bollen, erfgoedmedewerker IOED Kempen en Maasland. Niet alleen dat, stad Bree zet zo ook in op de inventarisatie en bescherming van houtig erfgoed.

Scout je mee?

Ken jij nog een oude, opvallende boom met een verhaal in Bree? Een boom die voor jou een bijzondere herinnering heeft, op een specifieke locatie staat, of een bepaalde historiek kent? Help dan deze bomen mee in kaart te brengen! Elke boom die zichtbaar is vanop het openbaar domein kan genomineerd worden. Klik op de link hieronder om je gegevens in te vullen en een boom te nomineren.

“We inventariseren alle ingestuurde bomen,” licht Cliff Meyssen (deskundige Ruimtelijke Ordening) toe, “uit deze longlist maakt een vakjury een top-drie. De winnaar wordt in het najaar gekozen.” De winnende erfgoedboom krijgt een boomverzorging op maat én een infobord in de vorm van een Tree Tag met meer uitleg. Je kan nog tot 31 augustus bomen nomineren!

lindes Kerkstraat

Herken je deze prachtige oude lindes?

Juist... in de Kerkstraat in Beek staat een kleine kapel die omringd wordt door meerdere lindes. Deze bomen staan er niet toevallig! Lindebomen zouden bescherming, rust en troost bieden. Net als bij de eik werd er onder de linde ook vaak recht gesproken. Maar ook jonggeliefden spraken af onder de hartvormige bladeren van de lindeboom, want daar mocht er gekust worden. Ook andere boomsoorten hebben maar al te vaak een symbolische, sociale of religieuze functie. Als oude bomen konden praten zouden ze dus héél wat te vertellen hebben! Ken je nog zo’n boom? Nomineer ‘m dan snel!