Elke druppel telt!
Vanaf oktober dien je bij het aanleggen van verhardingen en het plaatsen van constructies meer rekening te houden met het hemelwater dat erop terecht komt. Voor de aanleg van de meeste verhardingen zoals toegangen, opritten en parkeerplaatsen in de voortuinzone is al een omgevingsvergunning verplicht. Met de nieuwe Vlaamse hemelwaterverordening zetten we nog een stapje verder naar meer groen.
Waarom verstrengen?
De bestaande Vlaamse regels rond opvang van hemelwater hielden onvoldoende rekening met evoluties inzake klimaat. Daarnaast is Vlaanderen sterk verhard, wat leidt tot een snelle afvoer van water, met overstromingen tot gevolg. De nieuwe Hemelwaterverordening treedt in werking op 2 oktober 2023 en is van toepassing op vergunningsaanvragen en meldingen die worden ingediend vanaf die datum. Het vertrekpunt is dat elke druppel telt, daarom zijn de verstrengen nu nodig.
Openbaar domein ontharden
Verder willen we iedereen erop wijzen dat het niet toegelaten is om zelf werken uit te voeren op het openbaar domein, zoals bijvoorbeeld het verharden van bermen met kiezels. Deze werken moet je steeds aanvragen. Enkel indien de verharding verdedigbaar is, worden deze werken goedgekeurd en uitgevoerd door of onder toezicht van de technische dienst. Het uitgangspunt is echter eerder het ontharden van wegbermen, in plaats van het verharden van wegbermen. Met vragen hierover kan je terecht via techdienst@bree.be.
Straatbeeld vergroenen
Dat elke verharding, maar zeker deze in de voortuin, goed moet worden gemotiveerd en telkens moet worden afgewogen met bijv. de grootte van het perceel in het achterhoofd, komt echter niet alleen voort uit de nieuwe Hemelwaterverordening. In Bree willen we ook bewust inzetten op een groener straatbeeld.Planten, gras, struiken en bloemen zijn een schuilplaats én een snackbar voor insecten, bijen, vlinders en vogeltjes, die de biodiversiteit mee in stand houden.
Ook in de zomer is een groene voortuin een pak koeler dan tegels – die houden veel warmte vast. Bovendien zorgen bomen en (hoge) planten mee voor natuurlijke schaduw in je voortuin. Zo blijft je woning op natuurlijke wijze koel. Door te ontharden kan hemelwater ter plaatse infiltreren en help je wateroverlast te voorkomen en het grondwater mee op peil te houden.
Hulplijn nodig bij het ontharden?
- Vragen over omgevingsvergunningen: omgeving@bree.be
- Vragen over klimaatmaatregeling en klimaatbestendigheid: milieu@bree.be
- De tegeltaxi haalt nog tot 31 oktober gratis de tegels en verhardingen op die jij eruit hebt gewipt! bree.be/tegeltaxi
- Bij aanleg van een straatgeveltuin of groengevel kan je rekenen op praktische of financiële tussenkomst. Bij aanleg van een straatgeveltuin of groengevel kan je rekenen op praktische of financiële tussenkomst. Onze stadsdiensten komen éénmalig een tuintje bij je aanleggen. In overleg leveren ze plantgrond, planten en eventueel een klimrek. bree.be/straatgeveltuin
Info avond gevelgroen
Noteer alvast de gratis infosessie op 14 november in je agenda. Tijdens deze avond over gevelgroen ontdek je welke klimplanten je best kiest, wanneer gebruik je een klimhulp of groeibegrenzer en krijg je een antwoord op al je vragen zodat je daarna aan de slag kan.
- Datum: dinsdag 14/11/2023 (start 19.30 u)
- Locatie: Stadhuis Vrijthof 10 - 3960 Bree
- Gratis, inschrijving verplicht viawww.bree.be/doemee