Een bomenplan voor Bree

Waarom een bomenplan?

Bree biedt een thuis aan enkele prachtige en unieke bomen, zoals de grootste Olm van België kortbij het Hof van de Deken en het oudste Perzisch ijzerhout van Limburg aan de GO! klimaatschool. Deze laatste is een unieke boomsoort die tegenwoordig helemaal in is, omwille van zijn goede weerstand tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Om de toekomst van onze bomen en vooral de gekende prachtstukken veilig te stellen, en om nieuwe aanplant de kans te bieden om oud te worden, is er een bomenplan.

Wat is het plan?

Om een bomenplan te bekomen, worden 4 stappen doorlopen: een inventarisatie biedt een antwoord op de vraag “wat hebben we?” Vervolgens legt men de visie  vast door te antwoorden op “wat willen we?”  Daarna kan er een bomenbeleids- en bomenbeheerplan opgemaakt worden, waarin we een antwoord zoeken op de vraag “hoe moet dat?”

Wat is het belang van bomen?

Bomen vervullen belangrijke functies, zoals het zuiveren van de lucht, helpen afkoelen van de omgeving en zorgen voor een aangename sfeer om in te verblijven. Daarnaast bieden bomen ook een leefgebied aan nuttige dieren zoals wilde bijen en vogels, die op hun beurt weer de stad doen opfleuren op hun eigen manier. Wil je meer informatie over het toekomstig bomenplan? Neem een kijkje op bree.be/bomenplan.

We staan er niet alleen voor

De dienst Milieu & klimaat ondertekende de intentieverklaring ‘klimaatbomen in Limburg’, en probeert dus om het bomenplan uit te werken tegen eind 2024. Hiervoor krijgen we ondersteuning van de provincie.

Ben je zelf nog op zoek naar de juiste boom voor jouw tuin? Op klimaatbomeninlimburg.be vind je een handige bomenzoeker.  Via deze zoektool kan je op een eenvoudige manier een klimaatboom selecteren die zo goed mogelijk is aangepast aan de locatie waar je de boom wil planten.