Een BIJzonder voorjaar in Bree

De afgelopen weken stak Stad Bree de handen uit de mouwen met heel wat partners om er een BIJzonder voorjaar van te maken! Milieu- en klimaatproblematiek krijgt zo meer en meer aandacht in de actualiteit. Terecht, want er is nog een lange weg te gaan op vlak van bewustwording en actie. De klimaatverandering, achteruitgang van biodiversiteit en milieuvervuiling vormen een grote uitdaging. Dankjewel aan iedereen die hun steentje bijdroeg tijdens één of meerdere inspirerende initiatieven!


Wist je dat:

  • We op de wekelijkse vrijdagmarkt op 12/4 zo’n  200 pakketjes bloemenzaad hebben verdeeld? Dat is een 4.000 m² bijenbuffet!
     
  • Er 120 kinderen deelnamen aan de BIJzondere buitenspeeldag (17/4) in thema van de bijen (ondanks het mindere weer)
     
  • De infoavond imkeren (24/4) volzet was met 50 deelnemers. We deelden samen 25 kg bijenvriendelijk bloemenzaad en 50 vallen voor de Aziatische hoornaar uit aan de deelnemers.
     
  • 193 kinderen van de lagere scholen een bezoek brachten aan de Vlasroterbeek voor een educatief programma van vzw Werkgroep Isis in mei en juni.

 

  • Op 17/5  het 15-jarig jubileum van deze verborgen natuurparel op de Houborn werd gevierd? We ondertekenden er ook het klimaatcharter met de 10 Breese scholen en stichtten er de ‘Breese Klimaatbende’ die volgend schooljaar van start gaat.
     
  • We in mei een praktische workshop “Maak je eigen bijenwasdoek” organiseerden waar 14 deelnemers aan de slag gingen met bijenwas tegen voedselverlies! De stad organiseert meerdere infoavonden/workshops per jaar in het brede thema milieu en klimaat. Benieuwd? Check www.bree.be/doemee
     
  • Op 5 juni de Mooimakers in de bloemetjes werden gezet met een receptie. Zij helpen (al jarenlang) mee om Bree proper te houden! Heb je ook zin om af en toe tijdens een wandeling zwerfvuil te verzamelen? Of misschien wel regelmatig? www.bree.be/mooimakers

 

 

Kinderklimaatraad steekt handen uit de mouwen

Daarnaast kwam in januari, maart en mei de kinderklimaatraad samen in het stadhuis. De 13 aanwezige leerlingen van de GO! Klimaatschool en Don Bosco Gerdingen lieten weten van welke klimaatthema’s zij wakkerliggen. De allergrootste zorgen maakten zij zich over de natuur, afval, de opwarming van de aarde en luchtvervuiling. Samen brainstormden ze over hoe ze nu deze ‘grote-mensen-problemen’ konden vertalen naar concrete acties.

Victor (4de leerjaar Don Bosco): De Kinderklimaatraad dacht na over de look en slogan van een koekendoosje. Alle Breese kleuters en leerlingen van de basisscholen ontvingen een herbruikbaar koekendoosje zodat rondslingerende individuele plastic verpakkingen en papiertjes op de speelplaats verleden tijd zijn!

Om zwerfvuil tegen te gaan bedacht de Kinderklimaatraad dat vuilbakken best wel wat aantrekkelijker mogen, zodat mensen aangemoedigd worden om afval in leuke vuilbakken te gooien, en niet langer op straat. Ze ontworpen zelf coole vuilbakbestickering die op heel wat plaatsen in Bree en deelgemeentes te zien is in het straatbeeld!

De acties van de Kinderklimaatraad werden gerealiseerd met de steun van het duurzaamheidsfonds van Limburg.net