Concessiehernieuwingen begraafplaatsen

Een begraafplaats voor een overleden familielid kan je standaard ‘huren’ voor 20 jaar. Na afloop van deze grafconcessie heb je als nabestaande de mogelijkheid om te verlengen voor een bijkomende periode van 20 jaar. Onze dienst begraafplaatsen doet een oproep aan alle mensen die instaan voor een graf op de begraafplaats van de Kluis, Gerdingen en Bree-Centrum.

Aanduidingsplaatjes

Vanaf 1 juni 2023 wordt elk graf waar momenteel geen concessie op rust of waarvan de concessie komt te vervallen vóór 1 juni 2024 duidelijk aangegeven met een plaatje. Er hangt ook een algemene lijst uit aan de ingang van de begraafplaats. Deze plaatjes blijven een jaar staan aan het individueel graf, ter herinnering van het aflopen van de concessie. Nabestaanden van overledenen die de concessie -de huurperiode dus- willen hernieuwen kunnen dit doen tot 1 juni 2024.

Ontruiming

Na 1 juni 2024 ontruimen we de graven waar geen concessie meer op rust. De overblijfselen worden begraven in een gemeenschappelijk graf. De namen van de overledenen worden aangebracht op een herdenkingszuil. Uiteraard zullen deze werken uiterst sereen en met het nodige respect worden uitgevoerd.

Waarom?

Voor een goed begraafplaatsenbeheer is het noodzakelijk om vooruit te kijken en ruimte vrij te maken. Door deze boodschap ruim op voorhand te verspreiden krijgen alle nabestaanden de kans om te overwegen hoe zij met hun concessie willen omgaan. Voor iedereen gelden dezelfde duurtijden en tarieven. Ook het ruimen van alle niet-geconcedeerde graven draagt bij aan een gelijke behandeling.

Aanvraag concessie

Nabestaanden kunnen nog tot 1 juni 2024 een concessie aanvragen voor de niet-geconcedeerde graven. De aanvraag tot concessie moet schriftelijk gericht worden naar het college van burgemeester en schepenen.

Kostprijs

De kostprijs is steeds afhankelijk van het type begraving.

  • Graf in volle grond: € 400 voor een periode van 20 jaar
  • Urne in columbariumnis: € 150 voor een periode van 20 jaar
  • Urne in urnegrafkelder: € 150 voor een periode van 20 jaar
  • Grafkelder: € 700 voor een periode van 50 jaar per breedte van 1,20 meter
  • Kindergraf: € 300 voor een periode van 20 jaar

Met vragen over de concessie van het graf van een overledene, kan je steeds terecht bij onze dienst begraafplaatsen via begraafplaatsen@bree.be.