Concessiehernieuwingen begraafplaats Witte Torenstraat tot 1 maart

Een begraafplaats voor een overleden familielid ‘huur’ je standaard voor 20 jaar. Na afloop van deze grafconcessie, heb je als nabestaande de mogelijkheid om te verlengen voor een bijkomende periode van 20 jaar. Onze dienst burgerzaken doet nu een laatste oproep aan alle mensen die instaan voor een graf op de begraafplaats in Bree centrum. De niet-geconcedeerde graven worden in 2021 namelijk ontruimd.

Groot aantal verlopen concessies

Na een administratieve controle bleek dat er maar 38% van de graven van het kerkhof in de Witte Torenstraat geconcedeerd zijn. Het grote merendeel heeft dus geen lopende concessie meer. We willen deze situatie rechtzetten door de nabestaanden te laten weten dat de huur van deze graven in het komende jaar verlengd kan worden. Wanneer dit niet langer gewenst is, kunnen de graven ontruimd worden en zullen er ook heel wat verwaarloosde graven verdwijnen.

Aanduidingsplaatjes

Sinds 1 maart 2020 wordt elk graf waar momenteel geen concessie op rust duidelijk aangegeven met een plaatje. Er hangt ook een algemene lijst worden uit aan de ingang van de begraafplaats. Deze plaatjes blijven een jaar staan aan ieder niet-geconcedeerd graf, ter herinnering van het aflopen van de concessie. Nabestaanden van overledenen die de concessie willen hernieuwen kunnen dit dus nog doen tot 1 maart 2021.

Ontruiming

Na 1 maart 2021 ontruimen we de graven waar geen concessie meer op rust. De overblijfselen zullen worden begraven in een gemeenschappelijk graf. De namen van de overledenen worden aangebracht op een herdenkingszuil bij dit gemeenschappelijk graf. Uiteraard zullen deze werken uiterst sereen en met het nodige respect worden uitgevoerd.

Aanvraag concessie

Nabestaanden kunnen nog tot 1 maart 2021 een concessie aanvragen voor de niet-geconcedeerde graven. De aanvraag tot concessie moet schriftelijk gericht worden naar het college van burgemeester en schepenen.

Kostprijs

De kostpijs is steeds afhankelijk van het type begraving. Op de begraafplaats in Bree centrum heb je deze 3 mogelijkheden.

  • Graf: € 400 voor een periode van 20 jaar
  • Urne in columbariumnis: € 150 voor een periode van 20 jaar
  • Grafkelder: € 700 voor een periode van 50 jaar per breedte van 1,20 meter

. Met vragen over de concessie van het graf van een overledene, kan je steeds terecht bij onze dienst burgerzaken.