Concessiehernieuwingen begraafplaats Tongerlo

Een begraafplaats voor een overleden familielid ‘huur’ je standaard voor 20 jaar. Na afloop van deze grafconcessie, heb je als nabestaande de mogelijkheid om te verlengen voor een bijkomende periode van 20 jaar. Onze dienst burgerzaken doet een oproep aan alle mensen die instaan voor een graf op de begraafplaats in Tongerlo.

Aanduidingsplaatjes

Vanaf deze week wordt elk graf waar momenteel geen concessie op rust duidelijk aangegeven met een plaatje. Er hangt ook een algemene lijst worden uit aan de ingang van de begraafplaats. Deze plaatjes blijven een jaar staan aan ieder niet-geconcedeerd graf, ter herinnering van het aflopen van de concessie. Nabestaanden van overledenen die de concessie willen hernieuwen kunnen dit dus nog doen tot 1 november 2022.

Ontruiming

Na 1 november 2022 ontruimen we de graven waar geen concessie meer op rust. De overblijfselen zullen worden begraven in een gemeenschappelijk graf. De namen van de overledenen worden aangebracht op een herdenkingszuil bij dit gemeenschappelijk graf. Uiteraard zullen deze werken uiterst sereen en met het nodige respect worden uitgevoerd.

Waarom?

Voor een goed kerkhofbeheer en een mogelijke vergroening van de begraafplaats is het noodzakelijk om vooruit te kijken en ruimte vrij te maken. Door de niet-geconcedeerde graven te ruimen, zorgt het stadsbestuur voor een gelijke behandeling voor alle nabestaanden van de overledenen.

Aanvraag concessie

Nabestaanden kunnen nog tot 1 november 2022 een concessie aanvragen voor de niet-geconcedeerde graven. De aanvraag tot concessie moet schriftelijk gericht worden naar het college van burgemeester en schepenen of online via onderstaande knop.

Kostprijs

De kostpijs is steeds afhankelijk van het type begraving. Op de begraafplaats in Tongerlo heb je deze mogelijkheden.

  • Graf in volle grond: € 400 voor een periode van 20 jaar
  • Urne in columbariumnis: € 150 voor een periode van 20 jaar
  • Urne in urnegrafkelder: € 150 voor een periode van 20 jaar
  • Grafkelder: € 700 voor een periode van 50 jaar per breedte van 1,20 meter
  • Kindergraf: € 300 voor een periode van 20 jaar

Met vragen over de concessie van het graf van een overledene, kan je steeds terecht bij onze dienst burgerzaken via burgerzaken@bree.be.