Bree en Bocholt openen hun Boerderijenroute!

Je kan de vernieuwde Boerderijenroute al een tijdje fietsen, maar een feestelijke opening liet door omstandigheden even op zich wachten. Op zaterdag 13 april was het eindelijk zover: Bree en Bocholt klonken samen op het resultaat van deze samenwerking!

Wat is de Boerderijenroute?

Het project ‘Landbouwroute, een groene long met een goed imago’ werd als Leaderproject gevoerd onder toezicht van de Vlaamse Landmaatschappij en de provincie Limburg. Leader staat voor ‘Liaison Entre Actions de Développement de l’ Economie Rurale’ en komt vrij vertaald neer op ‘het bevorderen van een dynamisch en leefbaar platteland’.

Het initiatief kwam van Sander Palmans van het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw en de schepenen voor Landbouw van Bree en Bocholt. In deze gemeentes kon je al een fietsroute over het thema Landbouw vinden. Ideaal dus om met deze bestaande routes aan de slag te gaan en ze in een nieuw, fris jasje te steken!

Recreatief, sportief en informatief

Insteek van de Boerderijenroute is niet enkel fietsen in de mooie natuur die je hier kan vinden. De bedoeling was zeker ook om de recreatieve fietsers mee te nemen in de wereld van de landbouw. Wat gebeurt er nu precies in zo’n bedrijf? Door de route te fietsen en te stoppen bij de bedrijvenborden, leer je meer over het reilen en zeilen in de moderne land- en tuinbouwsector! Het is een ontdekkingstocht langs tal van weiden en velden, graangewassen en groentevelden, achter groen verscholen melkvee- en varkensbedrijven, open ruimten en prachtige landschappen.

Subsidie van Leader Limburg

Dit volledige project kostte bijna € 12.000, waarvan € 7.772,30 aan steun werd ontvangen vanuit Leader Limburg.

De Breese Schepen van landbouw en toerisme, Jo Vandersteegen, verduidelijkt waarvoor deze middelen werden ingezet: “Allereerst kozen we er voor om de bewegwijzering op te frissen, de bestaande routes te actualiseren, en het verzorgen van verbindingstrajecten tussen de Breese en Bocholter routes. Verder werden de routes belevingsvoller gemaakt door aandacht voor interessante stoppunten, zoals bedrijven actief in de korte keten.”

“Ook werden bij een 10-tal naastliggende bedrijven filmpjes opgenomen waarin de bedrijfsleiders in eigen bewoordingen kort uitleggen waar hun bedrijf voor staat,” vertelt Lieve Theuwissen, schepen van toerisme in Bocholt. Jan Verjans, de Bocholter schepen van landbouw, vult aan: “Bij ongeveer 25 andere bedrijven geeft een infobord de nodige toelichting en een link naar de gemeentelijke websites waar verdere info te vinden is.”

Tot slot werd en een nieuwe folder voorzien en wordt de fietstoerist via bree.be of bocholt.be tot bij deze recreatiemogelijkheid geleid.

Feestelijke opening op 13 april

De vernieuwde borden en wegwijzers werden in 2022 al geplaatst, dus je kan de route al een tijdje fietsen. Wat nog ontbrak was een feestelijke aftrap, die tegelijkertijd ook een bedankje was voor iedereen die meewerkte aan dit project.

Op zaterdag 13 april was het zover: de trekkende krachten van de stadsdiensten, het bestuur van Bree en Bocholt, de lokale Landelijke Gilde, en een aantal landbouwers langs de route kwamen samen bij plantenkwekerij Kenens, gevestigd op de grens tussen beiden gemeentes. Peter Kenens gaf met veel plezier een rondleiding op zijn bedrijf, zodat iedereen meteen kennis kon maken met het verhaal achter de schermen. Want dat is natuurlijk wat we met deze fietsroute wilden bereiken: de landbouwers in de kijker zetten. We klinken samen op het project, op de samenwerking, en op de start van het nieuwe toeristische seizoen!

Goesting gekregen om te gaan fietsen? Je vindt alle info op