begraafplaatsen aantrekkelijk ecologisch beheerd

Pesticidevrij is de norm sinds 2015

Door de omschakeling naar ecologisch beheer worden de begraafplaatsen een aangename groene plek om tot rust te komen. De klassieke grijze grindpaden verdwijnen, worden meer en meer ingezaaid en vormen zo een groene deken rond de graven. Pesticiden worden namelijk al enkele jaren volledig geweerd. Waarom? Heel simpel: de gezondheid van mens en dier gaat voor!

Meer info over het verbod op pesticiden sinds 2015 vind je op https://www.zonderisgezonder.be/


Voordelen van ecologisch groenbeheer

Het stadsbestuur trekt de kaart van 100% ecologisch groenbeheer om de leefbaarheid van onze stad maximaal te verhogen. Dit betekent ook dat arbeidsintensieve beplanting zonder pesticiden te gebruiken niet meer haalbaar zijn. Langzaamaan moeten ze zoveel mogelijk vervangen worden door nieuwe soorten. Die omvorming brengt ineens ook heel wat voordelen met zich mee.

Ecologisch groenbeheer is niet enkel minder arbeidsintensief, het is ook mooi, duurzaam en met veel ruimte voor diversiteit en kleur. Spontane uitingen van fauna en flora zorgen vaak voor een meerwaarde: ruimte aan nieuwe soorten, een grotere verscheidenheid en een hogere biodiversiteit. Door hier bewust op in te spelen, krijgt elk seizoen een natuurlijke aanblik en krijgt de buurt een frisse groene plek.

 

Begraafplaatsen in volle overgang naar groene rustplekken

Op onze Breese begraafplaatsen wordt daarom al enige tijd kunstig omgesprongen met natuurlijke materialen. Begraafplaatsen zijn namelijk dé locaties bij uitstek om de behoefte van mens en natuur nog evenwichtiger op elkaar af te stemmen.

Wij zijn blij dat we dankzij het nieuwe, ecologische beheer de afgelopen jaren al heel wat stappen hebben kunnen zetten. De oudere kerkhoven van Gerdingen, Opitter en Bree centrum zijn goede voorbeelden van het nieuwe uitzicht. De Kluis op de Vostert heeft vanaf de aanleg een ecologische grondslag meegekregen. De grijze begraafplaatsen worden op deze manier stap voor stap groene oases. De mooie parkomgeving zorgt ervoor dat bezoekers in alle rust kunnen verpozen om dierbaren te herdenken.

 

 

Wat zie je dan op deze kerkhoven in ecologisch beheer?

  • Een bollengrasland brengt de eerste kleur in het voorjaar.
  • Bloeiende vaste planten die de bodem maximaal bedekken krijgen voorrang op eenjarige planten.
  • Graspleinen met veel natuurlijke, hoge elementen, maar een gemaaide rand voor een verzorgde afwerking.
  • De nieuw aangelegde bloemenvelden zorgen voor kleur en leveren nectar voor de bijen.

 

Meer info en vragen?

We begrijpen dat deze omvorming voor sommige bezoekers nog wat gewenning nodig heeft. Zeker wanneer de bloemen en grassen in de lente en zomer in volle bloei staan en de aanblik van de begraafplaatsen bepalen.

Het is evenwel net de bedoeling van het huidige groenbeheer om zoveel mogelijk het groene, natuurlijke karakter tot uiting te laten komen.

Heb je toch nog een specifieke vraag over het groenbeheer van onze begraafplaatsen?
Mail dan naar milieu@bree.be.

Heb je een vraag over het concessiebeheer op onze begraafplaatsen?
Mail dan naar burgerzaken@bree.be.