Afvalvrij mei

Doe mee met Afvalvrij mei 2022

Het is weer tijd voor Afvalvrij mei, de jaarlijkse campagne van Limburg.net tegen vermijdbaar afval. Ook in 2022 zetten we in mei extra in op afval voorkomen.

Dit jaar gaan we de strijd aan met voedselverspilling. Wist u dat elk Vlaams gezin gemiddeld 1,7 kg voedsel per week weggooit? De laatste sneetjes brood, restjes pasta, appelschillen,...  Ze belanden vaak in de vuilnisbak. Tel maar uit hoeveel geld en voedingsstoffen er op die manier verloren gaan. Daar moeten we iets aan doen!

Tijdens Afvalvrij mei organiseert Limburg.net tal van acties tegen voedselverspilling. Ze krijgen daarbij hulp van Erhan Demirci, de peter van de campagne

Maak het verschil met elke schil

Dit jaar richt Afvalvrij mei zijn pijlen op voedselverspilling. Want net als voor de andere afvalsoorten geldt voor keukenafval een simpele vuistregel: geen afval is het beste afval.

1,7 kg per gezin

Een gemiddeld Vlaams gezin gooit elke week 1,7 kg voedsel weg. Gekookte pasta, oud brood, resten van groenten en fruit, vervallen producten ... Samen vormen ze een gigantische afvalberg. Gelukkig gaat de Vlaming al vrij bewust om met al dat afval. Ongeveer 45% van al het keukenafval verwerkt de Vlaming zelf. We geven het aan onze kippen of composteren het in de tuin. Maar de andere 55% belandt jammer genoeg in de vuilnisbak. Dat zijn allemaal nuttige voedingsstoffen en veel geld dat zomaar verloren gaat.

Wat doet u met voedselafval?

  • Stap 1: Vermijden. Afval vermijden begint in de supermarkt. Door enkel te kopen wat u nodig hebt, voorkomt u voedselafval. Zit u toch met restjes? Gooi ze niet weg, maar hou ze voor de dag nadien of verwerk ze in een nieuw gerecht.
  • Stap 2: Zelf verwerken. Hoe bewust u ook koopt en kookt, keukenafval helemaal voorkomen is onmogelijk. Resten van fruit en groenten, koffiedik of gebruikte thee, het is allemaal afval dat moeilijk te vermijden valt. De beste oplossing? Verwerk dit afval zelf. Met een composthoop of kippen haalt u een persoonlijke afvalcentrale in huis.
  • Stap 3: Sorteren. Niet iedereen heeft plaats voor kippen of een composthoop. Maar sorteren kan iedereen.

Voedsel bij het huisvuil? Zonde!

Alles wat bij het huisvuil terechtkomt, wordt niet verwerkt. Huisvuil gaat immers rechtstreeks de verbrandingsoven in en de grondstoffen gaan verloren. Zo weinig mogelijk keukenafval bij het huisvuil dus!

Maandag restjesdag

Restjes belanden nog te vaak in de vuilbak. Tijd om daar verandering in te brengen. In mei daagt Limburg.net u uit om elke maandag te koken met restjes. Heeft u een lekker ‘rest-cept’? Maak een foto en deel uw recept op sociale media met de hashtag #maandagrestjesdag. Op afvalvrijmei.be verzamelen ze de leukste recepten zodat u inspiratie kan opdoen voor uw volgende rest-cept.

Maai Mei Niet

Net als vorig jaar doen de organisatoren van Maai Mei Niet een oproep om in de maand mei het gras niet te maaien. Op deze manier geven we de biodiversiteit in onze tuinen een echte boost. Want door minder en anders te maaien, groeien er meer bloemen in onze tuinen en duiken er meer hommels, bijen en vlinders op.  En niet onbelangrijk, minder maaien betekent minder werk, en minder afval. Alle info op maaimeiniet.be.