kunst in het straatbeeld
In de centrumstraten van Bree vind je op verschillende plaatsen beelden, standbeelden en blikvangers terug. Je komt ze tegen als je de voorgestelde route van onze stadswandeling (2 km) in de binnenstad volgt. Onze gidsen vertellen je er graag wat meer over tijdens hun begeleide rondleiding. We zetten hier enkele Breese blikvangers met een verhaal op een rij. Ga ze zeker zelf eens bewonderen in de Breese straten.
Breese keikoppen
Centraal in de voortuin van het stadhuis staat een beeld van kunstenaar Roland Rens. Twee echte Breese keikoppen worden van elkaar gehouden door de Breese voet; een middeleeuwse maateenheid van 10 duim, een halve el ofwel 28,5 cm. Een keikop is iemand die erg koppig bij zijn standpunt blijft, zoals Rens hier overduidelijk weet vast te leggen in de spanning van de gezichten. Van toepassing op de mensen die in het stadhuis gepassioneerd beleid voeren? In Bree zijn we alvast trots op ons volhardend karakter.
Verzusteringsbeeld
Op de hoek van de Nieuwstadstraat en de Gerdingerstraat staat het verzusteringsbeeld, gemaakt in 1990 door de Breese kunstenaar Stefan Bongaerts. De bronzen beeldengroep stelt Bree met de 3 zustersteden voor: Geldern (Duitsland), Volpago del Montello (Italië) en Salomo (Catalonië). Het werd geplaatst naar aanleiding van het vierstedentreffen in 1990. Vriendschapsbanden met inwoners uit deze steden worden warm gehouden door een tweejaarlijks terugkerend uitwisselingsprogramma waar heel wat Breeënaren graag aan deelnemen.
De val van Icaros
“De val van Icaros” is een beeldhouwerk uit 1992 van de hand van Juan Hannon, geschonken door de bedrijven van het Industrieterrein Vostert. “De val van Icaros” is een bekend verhaal uit de Griekse mythologie waarin Icaros vleugels maakt om te ontsnappen uit de gevangenis van koning Minos. Overmoedig geworden, vliegt hij te dicht bij de zon waardoor zijn vleugels smelten en stort hij in zee. De symboliek verwijst naar de beroemde Latijnse school (Augustijnerklooster – Sint-Michielscollege) die Bree tot in de 20ste eeuw naam en faam bezorgde.
Maanvliegers
Het beeld van de Maanvliegers staat in onze gezellige Hof van de Deken en is van de hand van Stefan Bongaerts en de schenker, Stadsprins Jean-Pierre Vliegen.
Stoepluiper en Kwaartjeslummel
Deze beelden met sappige spotnamen in het Brees dialect verwijzen naar de Breese carnavalsverenigingen “De Stoepluipers” en de “Kwaartjeslummels”.
De Augustijner
Het huidige stadhuis was van 1659 tot 1796 een Augustijnerklooster met een Latijnse school. Het beeld, een zittende augustijnermonnik, refereert naar die periode, en werd gemaakt door Liberte Stoffels uit Tongerlo (Bree).
Vrouwentorso Gedeeld
Dit beeld werd geplaatst in 1991 als ode aan de vrouw dankzij sponsoring van de firma LAG. Het werd gemaakt door de Rekemse beeldhouwer Yvo van Dijck.
Kinderhoofdje
De Breese kunstenares Mien de Koninck maakt dit beeld. Het werd geschonken door de carnavalsvereniging De Kwaartjeslummels, ter ere van het jaar van het kind in 1979.
Perron
Deze zuil staat symbool voor de stedelijke vrijheden in het prinsbisdom Luik en voor de status van Bree als één van de 22 "Goede Steden" van het Prinsbisdom. Het is ook een herinnering aan het eeuwigdurend verbond tussen de 22 Goede Steden van het Prinsbisdom Luik gesloten tijdens de Sint-Denijsnacht op 3 oktober 1386. Het perron werd in 1986 teruggeplaatst naar aanleiding van de feestelijkheden rond 600 jaar perronrechten. De zuil wordt bekroond door een pijnappel en een kruis, de prinsbisschoppelijke symbolen.