Pop-uphoreca aanvragen
Om een pop-uphorecazaak uit te baten, moet je aanvraag ter goedkeuring voorgelegd worden aan het college van burgemeester en schepenen. Dit kan door het formulier hieronder in te vullen. De aanvraag moet hiervoor minstens 2 maanden voor de start van uitbating ingediend worden.
Onvolledige aanvragen, of aanvragen die te laat zijn, worden niet behandeld.
Wetgevend kader
Het Vrijstellingsbesluit voorziet een vrijstelling voor tijdelijke functiewijzigingen met een maximale duur van 4 periodes en telkens maximaal 30 aaneengesloten dagen per kalenderjaar.
Daarnaast is er nog een bijkomende vrijstelling voor complementaire functies in een woongebouw mits het gebouw gelegen is in een woongebied (of vergelijkbaar), de woonfunctie behouden blijft als hoofdfunctie en de complementaire functie beperkt blijft tot 100m² en deze laatste niet strijdig is met stedenbouwkundige voorschriften.
Ondanks de hoge mate van flexibiliteit die het vrijstellingsbesluit toelaat moeten tijdelijke initiatieven (zoals pop-up horeca) steeds voldoen aan de geldende stedenbouwkundige voorschriften/ruimtelijke plannen.
Zo zijn pop-up horeca initiatieven in bepaalde gevallen steeds verboden:
- Ruimtelijke kwetsbare gebieden (natuurgebieden & sommige types van agrarisch gebied)
- Expliciet verbod opgenomen in een stedenbouwkundige verordening, gemeentelijke RUP of BPA
Volgens hetzelfde Vrijstellingsbesluit is er geen omgevingsvergunning nodig voor de tijdelijke plaatsing van constructies (met uitzondering van publiciteitsinrichtingen) op voorwaarde dat aan volgende voorwaarden voldaan is:
- Maximale periode van 4x30 dagen
- De plaatsing gebeurt niet in een ruimtelijk kwetsbaar gebied, met uitzondering van parkgebied
- De constructies brengen de verwezenlijking van de algemene bestemming van het gebied niet in het gedrang
- De plaatsing gaat niet gepaard met een ontbossing, wijziging van vegetatie of kleine landschapselementen, een aanmerkelijke reliëfwijziging of een wijziging van waterlichamen.
Reglement pop-up horeca Stad Bree
- De aanvraag voor opening van een pop-up horecazaak moet minimum 2 maanden op voorhand ingediend worden bij de dienst Evenementen via het online aanvraagformulier.
- De aanvraag kan enkel in naam van een vereniging of onderneming ingediend worden. Vanuit de regelgeving en de doelstelling van het creëren van een gelijk speelveld is de samenstelling van een groep individuen (bvb. een groep vrienden) niet mogelijk.
- De maximumduur van uitbating mag niet meer dan 4 periodes van max. 30 dagen per kalenderjaar inclusief opbouw en afbraak van de tijdelijk geplaatste constructies.
- Pop-up horecazaken worden nooit toegelaten op openbaar domein m.u.v. buurtfeesten en éénmalige evenementen. Stad Bree voorziet zelf geen panden of gronden voor de uitbating van een pop-up horecazaak.
- Voor alle pop-up horecazaken in Bree gelden onderstaande uiterste openingsuren. Pop-up horecazaken hebben steeds het recht om op eigen initiatief een later openingsuur of vroeger sluitingsuur te hanteren maar uitbating buiten deze vastgegelegde tijdspanne is niet toegelaten:
- zondag t.e.m. donderdag: 10u00 tot 22u00
- vrijdag en zaterdag: 10u00 tot 24u00
- Elke pop-up horecazaak mag maximum 2 muziekactiviteiten per maand organiseren.
- Een muziekactiviteit mag maximum 1 dag duren. Bij een muziekactiviteit op 2 aaneensluitende kalenderdagen wordt dit geteld als 2 aparte muziekactiviteiten (bvb. event op 1 weekend).
- Het maximum toegekende geluidsniveau bij een muziekactiviteit is 95dB(A). De muziekactiviteit mag niet later dan 02u00 plaatsvinden en vanaf 01u00 dient het geluidsniveau naar 85dB(A) gebracht te worden. De uitbater is verantwoordelijk voor het respecteren en uitdragen van deze regel.
- Voor toelating voor muziekactiviteiten moet de uitbater steeds een aanvraag via het standaard evenementenformulier indienen bij de dienst Evenementen. Deze aanvraag wordt vervolgens geagendeerd op het college van burgemeester en schepenen. De aanvraag dient minimum 6 weken voor de muziekactiviteit te gebeuren.
- Voor de standaard uitbating dient een pop-up horecazaak zich te houden aan het geldende gasreglement dat bepaalt dat er na 22u geen overlast mag zijn en het geluidsniveau nooit boven 85dB(A) mag gaan.
- De uitbater dient de bewoners van de omliggende straten schriftelijk op de hoogte te brengen van de opening van de pop-up horecazaak alsook de eventuele muziekactiviteiten.
- De uitbater mag niet voorafgaand maar pas na toelating van het college van burgemeesters en schepenen een communicatiecampagne over de opening van de pop-up horecazaak opstarten.
- De uitbater dient bezoekers en klanten steeds te briefen over de geldende afspraken en dit op te nemen in alle communicatiekanalen.
- De uitbater dient de wetgeving en voorwaarden i.v.m. duurzame voeding - en herbruikbare cateringmaterialen na te leven.
- Bij inbreuken op de geldende afspraken heeft het college van burgemeester en schepenen steeds het recht bijkomende sancties op te leggen of de verleende goedkeuring in te trekken. Inbreuken en overlast kunnen tevens effect hebben op lopende en toekomstige vergunningen.
- Tijdelijke zomerterrassen vallen onder dezelfde regeling zoals beschreven voor pop-up horecazaken.
- De aanvraagprocedure is steeds onderworpen aan de algemene wetgeving en het Vrijstellingsbesluit van de Vlaamse Regering.