Klimaatplan
Om de klimaatuitdagingen aan te gaan zijn er initiatieven en projecten op alle beleidsniveaus opgestart.
Op deze pagina vind je niet alleen ons eigen Breese klimaatplan maar ook info over klimaatinitiatieven vanuit de hogere overheid zoals het Lokaal Energie- en KlimaatPact (LEKP), het burgemeestersconvenant (Covenant of Mayors) en de Sustainable Development Goals (SDG's),...
Het Breese klimaatplan
Het Breese klimaatplan dient als houvast voor de globale werking van het stadsbestuur en geeft een overzicht van de klimaatambities van de stad Bree en met behulp van welke maatregelen en acties we deze de komende jaren zullen uitwerken.
Het klimaatactieplan werd opgemaakt in samenspraak met alle bevoegde beleidsverantwoordelijken en stadsdiensten omdat klimaat een overkoepelend gegeven is waar we met alle diensten aan moeten werken. Het werd een dynamisch klimaatplan met ruimte voor nieuwe ontwikkelingen, inzichten en opportuniteiten.
Het klimaatactieplan heeft 2 belangrijke pijlers:
- Klimaatmitigatie:
De stad engageert zich om minstens 40% minder CO2 uit te stoten op haar grondgebied tegen 2030 om zo de bijdrage aan de klimaatverandering sterk te verminderen en de uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te dringen. Dit willen we doen door:
- minder energie te verbruiken (bijvoorbeeld: als het niet nodig is, laten we de lichten uit)
- in te zetten op energie-efficiëntie (als de lamp toch moet branden: geen gloei- maar LEDlamp)
- (veel) meer gebruik te maken van hernieuwbare energie (we wekken onze eigen hernieuwbare energie op en kopen alleen nog maar 100% groene stroom aan)
In de pijler klimaatmitigatie proberen we ook CO2 af te vangen en op te slaan door het aanplanten van extra bomen in Bree.
- Klimaatadaptatie:
Ondanks de vele goede initiatieven op het vlak van mitigatie is het niveau van de uitstoot van broeikasgassen al zo hoog dat sommige gevolgen van klimaatverandering al een feit zijn. Daarom zal er ook moeten worden ingezet op klimaatadaptatie waarbij we maatregelen nemen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Bijvoorbeeld: we weten dat we intensere regenval mogen verwachten, daarom leggen we op strategische plaatsen bufferbekkens aan om de kans op overstromingen te verminderen.
Nog meer weten? Het volledige Breese klimaatactieplan kan je hier downloaden (PDF)
Het Lokaal Energie- en KlimaatPact
Met de ondertekening van het Lokaal Energie en Klimaatpact (LEKP) neemt stad Bree de lokale verantwoordelijkheid op om mee te werken aan de Europese doelstelling: Net Zero tegen 2050. 'Net Zero' wil zeggen dat de totale uitstoot van broeikasgassen lager of gelijk is aan de uitstoot die uit de atmosfeer verwijderd wordt. Europa heeft dus de ambitie om het eerste klimaatneutraal continent te worden tegen 2050.
Het Lokaal Energie en Klimaatpact wil deze grootse doelstelling concreet maken en realiseren door in te zetten op vier 'werven': vergroening, energie, mobiliteit en regenwater. Iedereen moet en kan zijn steentje hierin bijdragen: burgers, verenigingen, bedrijven, ...
Het Burgermeestersconvenant
Samen met bijna al de Limburgse gemeenten ondertekende de stad Bree op 6 november 2017 het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie 2030.
Via dit convenant engageert de gemeente zich tot concrete maatregelen om de CO2-uitstoot op haar grondgebied tegen 2030 met minstens 40% te doen dalen en haar veerkracht te verhogen. Welke concrete maatregelen we onder andere nemen kan je bekijken via https://bree.futureproofed.com/
SDGs (Sustainable Development Goals)
De Verenigde Naties formuleerden 17 Sustainable Development Goals (ook wel SDG's of duurzaamheidsdoelstellingen genoemd) die de belangrijkste wereldproblemen aanpakken zoals bijvoorbeeld armoede wegwerken, zorgen dat alle kinderen goed onderwijs krijgen, schoon water en sanitair voor iedereen, gelijke kansen voor iedereen, klimaatactie,... De SDG’s zijn een handvat om van de planeet een gezondere, rechtvaardigere en duurzame wereld te maken tegen 2030.
Bij de opmaak van het strategisch meerjarenplan '20-'25 van de stad Bree werden dan ook de SDG's meegenomen in de basis.