negatieve wilsverklaring
Iedere patiënt heeft het recht om een bepaalde medische handeling of onderzoek te weigeren. De inhoud van de negatieve wilsverklaring is wettelijk afdwingbaar. De dokter moet die weigering bijgevolg respecteren.
Met deze verklaring kan je bepalen wat je niet meer wenst te ondergaan, wanneer je het zelf niet meer kan vragen (geen reanimatie, geen kunstmatige voeding, geen kunstmatige beademing). Deze wilsverklaring blijft onbeperkt geldig, tenzij je ze herroept.
Je weigering wordt op jouw verzoek op papier gezet. Je kan een vertegenwoordiger aanduiden die voor je rechten opkomt als je dat zelf niet meer kan.
Op de website van LEIF (LevensEinde InformatieForum) vind je een modeldocument van de negatieve wilsverklaring. Het opstellen van de negatieve wilsverklaring gebeurt best in aanwezigheid van een arts, zodat er geen discussie is over de wilsbekwaamheid. In tegenstelling tot de wilsverklaring betreffende euthanasie moeten er geen getuigen optreden bij de negatieve wilsverklaring. Je bewaart de negatieve wilsverklaring zelf en je geeft één exemplaar aan jouw vertrouwenspersoon en aan je behandelende (huis)arts voor in je patiëntendossier.